År efter år slår staden rekord i antal besökare, då allt fler tycks hitta vägarna förbi Linköping. De största besöksmålen gästas av hundratusentals turister varje år. Men vad är det då som turisterna letar sig hit för att se? Och hur har det egentligen gått med turismen denna regniga sommar? Följ med Correns sommarvikarierande reporter (och stockholmsturisten) Katarina Stintzing på upptäcksfärd till stadens största besöksmagneter i ett försök att utröna vad som får folk att vallfärda hit.
08.00 Redo för "The big four"
Stirrar in i hallspegeln. Den rektangulära spegelbilden reflekterar en galning iförd gummistövlar, tjocktröja, partylinne och solbrillor. Allt i en salig blandning och med ett blommigt paraply i högsta hugg. Redo för allt, tänker jag, som klätt mig för den här sommarens ombytliga väder. Redo för "The big four". Nu är det ingen illegal lejonsafari jag ska ut på. "The big four", som Visit Linköpings turistchef Jörgen Nilsson har uttryckt det, står i detta fall för Linköpings fyra största turistmål. Hit räknas Bergs slussar, Friluftsmuseum Gamla Linköping, domkyrkan och Flygvapenmuseum. Jag ska under en dag, på mindre än tolv timmar, försöka pricka in alla fyra. Kommer jag att hinna? Följ med...
09.05 Bergs slussar
Nummer ett på listan över mest besökta turistmål är slussarna i Berg, så jag beger mig dit. Över en halv miljon människor sägs förra året haft vägarna förbi här. Jag tar ett djupt andetag och andas in doften av vatten och avgaserna från bussen med tyskar som just anländer. Jag lyckas fånga in reseledaren Hella Maass från Eckernförde i Tyskland när hon kliver av bussen.
– Det är tionde gången jag gör denna resa för att det är så vackert här. Det bästa är att åka båt på kanalen, säger Hella Maass.
Jag blir uppläxad i svensk historia av tyskan som berättar för mig att kanalen är ett av Sveriges genom tidernas största byggnadsverk och att det var Baltzar von Platen som drog igång projektet år 1810.
Så mycket har jag nu förstått att jag inte får missa kanalbåten medan jag är här. Exakt klockan tio lyckas jag hoppa på Wasa Lejon som slussar sig upp mot Borensberg. Jag letar reda på kaptenen för att få lära mig lite mer om kanalens dragningskraft på turisterna.
– I tio år har jag kört båt på "Skilsmässodiket" som det också kallas, säger Ulf Dyberg. I år har det varit minst lika mycket folk som alltid. Jag tror inte väder och vind spelar någon roll. Folk vill slussa ändå och jag tror de utländska gästerna finner det ganska exotiskt.
11.54 Friluftsmuseum i Gamla Linköping
Nummer två på listan är Gamla Linköping. Förra året räknar man med att cirka 400 000 människor besökte de kullerstensbelagda gårdarna och gränderna. Jag går som bäst i lunchtankar och siktar in mig på Kryddtorget när plötsligt ett bankrån sker mitt framför mina ögon. Det är som att slungas tillbaka i tiden när skådespelarna spelar upp det stora rånet mot Östgötabanken år 1854.
Jag lyckas få en pratstund med den fina adelsdamen som befann sig inne på banken när rånet skedde och som skådespelas av Christine Eddeborn.
– Jag har världens bästa jobb. Tänk dig själv att få gå runt i dessa fantastiska kläder och prata med besökare hela dagarna. Jag kan nog en mening eller två på de flesta språk vid det här laget. I de fall man inte kan prata med varandra så kommunicerar vi genom kroppsspråket, säger Christine Eddeborn.
Hon tror sommarsäsongen har varit bra trots regn och kyla, vilket bekräftas av Maria Hälleberg, kommunikations- och programansvarig för Friluftsmuseet Gamla Linköping.
– Vi har inga siffror för sommaren än så länge att jämföra med, men vad vi kan se så har säsongen varit bra. Vi är ju en året-runt-aktivitet som går bra i alla väder, säger Maria Hälleberg.
Jag får veta att husen som omger mig en gång i tiden låg i Linköpings stadskärna, men att de flyttades hit när staden expanderade under 40- och 50-talet. Många äldre byggnader revs och för att skydda en del av det kulturhistoriska arvet valde man att flytta hit hela kvarter.
När jag som bäst betraktar omgivningen hittar jag några andra som också beundrar byggnaderna. Det är familjen Thierry från Toulouse i Frankrike. De är på resa genom Sverige och har hört talas om Gamla Linköping.
– Det är fantastiskt att ni har bevarat det gamla och att man får prova på hur det var att leva på den tiden. Vi blev nyfikna på att se hur Sverige en gång såg ut, säger Andrieu Thierry.
15.48 Domkyrkan
Nummer tre av de fyra stora turistmålen är Linköpings domkyrka. Cirka 300 000 besökare tog här ett varv under kyrkovalven förra året. Vaktmästare Katarina Holmberg berättar att kyrkan har ett kontinuerlig flöde av turister året runt.
– Vi är nog ganska väderoberoende och kyrkan ligger så centralt att många hittar hit. Det har varit ganska bra tryck under sommaren, säger Katarina Holmberg.
Hon berättar att många är nyfikna på utställningen av Frälsarkransen som pågår i domkyrkan under året för att fira armbandets 20-årsjubileum. Under golvet kan den som letar nämligen hitta de uppförstorade pärlorna.
Jag ger mig på ett försök att hitta alla pärlor och med näsan ner i golvet snubblar jag nästan över Staffan Adin från Stockholm.
– Jag är på väg hemåt, men tåget står still just nu så jag passar på att se lite av Linköping. Jag känner inte till så mycket mer än domkyrkan och den ligger centralt så det fick bli ett besök här, säger Staffan Adin.
Vid ett runt bord i barnhörnan hittar jag familjen Nitzsche från Zwönitz i Tyskland. Det är första gången som barnen Jannis, sju år och Neele, tre år är i Sverige, men inte första gången för mamma Katja.
– Vi tycker om att besöka olika kyrkor när vi är på semester så domkyrkan här i Linköping var ett givet besök. Det är fantastiskt hur olika de kan se ut i olika delar av världen. Det här var en perfekt aktivitet för barnen så här sent på eftermiddagen, säger Katja Nitzsche.
När jag till slut hittat alla pärlorna i golvet är det hög tid att bege sig vidare mot nästa mål.
18.31 Flygvapenmuseum
Sista stoppet för min heldag av sevärdheter slutar på Linköpings Flygvapenmuseum. Museet kvalar in på en fjärde plats med sina lite mer än 100 000 besökare under 2014. I receptionen hittar jag Johan Jacobsson som avslöjar att siffrorna för i år ser ut att slå alla rekord.
– Det är nog en kombination av att fler hittar hit och att vädret för oss har varit gynnsamt, säger Johan Jacobsson.
Jag får en snabb inblick i hur svenskt militärflyg utvecklats från 1900-talets början och fram tills idag. På övervåningen hittar jag familjerna Alloo och Berlin från Stockholm respektive Linköping. De är i full gång med att måla drakar på ett stort bord överbelamrat med pennor och kritor.
– Vi har varit här sedan elva i förmiddags. Barnen älskar det. Det är spännande med alla flygplan, berättar Grace Berlin. Vi passar på att visa museet för våra stockholmsvänner.
Det börjar bli dags att röra sig hemåt igen då museet precis annonserat ut att de snart stänger för dagen. En bit längre bort hittar jag stockholmaren Axel Enzell, åtta år gammal, som övar flygning av ett Gripenplan. Jag ser min chans till en gratis resa hem och innan Axel hinner förstå vad som händer så har jag kastat mig med i simulatorn och ber honom flyga hem mig.
– Jag vet faktiskt inte var vi flyger någonstans just nu, säger Axel Enzell. Vi kan liksom landa var som helst. Jag är bäst på starterna.
Jag tar det säkra före det osäkra och tar bilen tillbaka in till stan. Nöjd över att ha hunnit med alla de fyra stora turistattraktionerna på en dag och med ett leende på läpparna över alla härliga, intressanta och internationella möten jag upplevt - i Linköping.