Gör festivalmat hemma

Här hittar du recepten från programmet Tack för maten med Martin Andersson. Tema festivalmat.

Foto:

Linköping2015-04-09 16:44

Recept för 4 personer

Kyckling kebab, tryffelmajonnäs, stekt svamp, fårost och syrad lök

Tryffelmajonnäs

3 dl god majonnäs (gärna egen gjord)

1 msk tryffelolja

½ msk hackad tryffel

1 msk champagnevinäger

Syrad lök

1 rödlök

2 msk champagnevinäger

1 msk olivolja

1 msk socker

1 nypa salt


600g kycklinglårfilé

2 msk teriyakisås


400g färsk svamp (champinjoner, ostronskivling och shiitake)

½ gul lök finhackad

1msk hackad färsk persilja

1 citron

20 g smör

100g fetaost

50g ruccola

4 stora pitabröd eller 8 mindre pitabröd

Salt

Svartpeppar

Rapsolja

Tryffelmajonnäs

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Syrad lök

Skala rödlöken och skiva den i tunna snygga ringar, släng ner dem i en bunke häll på vinäger, olja, socker och salt. Låt det hela stå och dra en stund.

Kyckling kebab

Skär svampen i mindre bitar och stek den i en panna, först i rapsolja och när svampen har spottat och fräst ett tag så klickar vi i smör, kastar i löken, persilja och river ner zest från citronen. Salta och svartpeppra.

Stek eller grilla kycklingen tills den får fin färg och är genomstekt. Pensla den mot slutet med teriyakisås och salta. Skär kycklingen medan den är varm i tunna kebabstrimlor.

Arrangera kyckling, svamp, tryffelmajonnäs, ruccola och smula fetaost på pitabröden. Hugg in!

Tunnbrödsrulle "de luxe" räksallad, potatisstomp, korv och "Boston gurka"

Recept för 4 personer

4 stabila goda korvar av god kvalitet

Potatis stomp

500g skalad mjölig potatis

2 msk crème fraiche

2 msk brynt smör

1 rödlök finhackad

1 msk fin strimlad gräslök

Räksallad

200g skalade fina räkor

1 dl majonnäs

1 msk löjrom

1 citron

Boston gurka

½ gurka finhackad

1 röd paprika finhackad

1 gul paprika finhackad

1 rödlök finhackad

1 msk picklade senapsfrön

4 blad romansallad

4 tunnbröd

dijonsenap

Salt

Svartpeppar

Potatisstomp

Koka potatis mjuk, häll bort vattnet och mata på potatisen med en ballongvisp så den blir mos men gärna med lite bitar kvar. Blanda i crème fraiche, brynt smör, gräslök och finhackad rödlök. Smaka av det hela med salt och svartpeppar. 

Räksallad

Blanda ihop räkor, majonnäs och löjrom. Riv i zest från citronen och smaka av med salt och svartpeppar.

Bostongurka

Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.

Servering

Grilla eller stek korvarna så de får fin färg och blir varma. Värm sen brödet lite lätt i ugnen och smeta på lagom med dijon och bygg sen din tunnbrödrulle, ett salladsblad, lite stomp, korven, en rejäl klick räksallad och sen lite bostongurka över härligheten. Njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!