Gör de Sveriges godaste seniormat?

Lagas Sveriges bästa seniormat i Malmslätt? Attendo Kärna är i alla fall en av tio nominerade i den nationella mattävlingen Arla Guldko.

Köttfärslimpa på gång. "Vi lagar allt från grunden", säger kocken Ove Ekström.

Köttfärslimpa på gång. "Vi lagar allt från grunden", säger kocken Ove Ekström.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-01-12 07:30

I köket hittar vi kökschefen Ida Marketeg och kocken Ove Ekström. Anders Kalm jobbar också här, men är ledig i dag. Dagens två rätter är pasta med skinksås och korv à la Forsell, med en mjuk kaka till efterrätt. Samtidigt blandar Ove köttfärsen till kommande dags köttfärslimpa.

– Vi vill laga all mat från grunden. De kök som gnäller över att de inte hinner med det har bara dålig planering, tycker Ove.

Här lagas 250 portioner om dagen. Förutom serveringen i Malmslätt levereras mat till servicehus i Skäggetorp, Tannefors, Ekholmen, Vikingstad och Nykil. Dessutom är det många utomstående Malmslättsbor som väljer att köpa med sig en matlåda.

– Raggmunk är allra mest populärt. Rotmos, kåldolmar, kålpudding, pannbiff och kalops också. Men vi testar nyare rätter ibland, det är många äldre som tycker att det är kul, säger Ida.

Marie Andersson står i serveringen och ser till att salladsbuffén är färgsprakande och lockande. För de flesta som bor på servicehus är lunchen dagens enda lagade måltid och det gäller att alla får i sig tillräckligt med näring. För att kalorierna ska räcka till används massor av smör och grädde i maten.

– När jag gör potatismos använder jag minst 4 kilo smör till 42 kilo potatis. I 35 liter sås är det minst 10 liter grädde. Det blir gott också, konstaterar Ove Ekström.

Ida Marketeg berättar att inköpsbudgeten är jättetajt.

– Men vi har två leverantörer och jag lägger mycket tid på att jaga priser. Ibland ringer jag upp leverantörerna för att se om de kan gå ner lite i pris. Men vi köper aldrig det billigaste köttet – råvarorna tummar vi inte på. Det ska vara högrev till kalopsen och kalv till dillköttet, säger hon.

Ida, Ove och Anders sitter alltid med vid borden för att se hur maten tas emot. Flera gånger om året ordnas matråd och enkäter.

– Dessutom har vi som regel att alla i köket smakar av maten innan den godkänns. Vi skickar inte iväg något som vi inte själva tycker är gott, säger Ove.

Hur lyckas de då? Stamgästerna Olof Borg, Lennart Larsson och Stig Johansson, som inte bor på servicehuset men går hit varje dag, är helnöjda.

– Lika gott som hemlagat! Och billigt är det också, 50 spänn. Det finns verkligen inget att klaga på, säger Stig.

Sivan Holm och Maj-Lis Lifgren vid bordet bredvid är inte riktigt lika översvallande.

– Det är bra mat, men inte blir det som när man lagade mat själv. Men det kan man väl heller inte fordra av ett storkök, säger Sivan.

Arla Guldko

Den nationella mattävlingen Arla Guldko är indelad i tre kategorier: seniormat, skolmat och förskolemat.

Tio i varje kategori har gått till semifinal. De östgötska nomineringarna är Kärna Servicehus och Rosengården i Åtvidaberg i äldreklassen, samt förskolan Galaxens Föräldrakooperativ i Lambohov. Ingen östgötsk skola har gått vidare till semifinalen.

Tre finalister kommer att utses inom respektive kategori. Finalen avgörs den 4 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!