Gör 50 ton kebab i veckan

Ett halvt ton kebabkött – i timmen! Så mycket ska Meetab i Linköping producera. Fabriken är unik i sitt slag.

Muhannad Merkhael jobbar med köttet på Meetab.

Muhannad Merkhael jobbar med köttet på Meetab.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-04-19 21:10

Det är kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors som har specialbyggt den nya kebabköttfabriken i Kallerstad i Linköping. Meetabs grundare och vd, Tibet Ukus, beskriver hyreskontraktet som en skänk från ovan:

– Eller som att skrapa fram en storvinst! Det betyder otroligt mycket för verksamheten. Men också att vi blir kvar i Linköping och att vi kan utöka med nya produkter och så småningom nyanställa, säger Tibet Ukus.

På onsdagskvällenen invigs fabriken. Och så här säger Johan Kristiansson, vd för Sankt Kors:

– Vi har ett uppdrag att skapa förutsättningar för lokalt näringsliv. Vi ser att Meetab har stor potential att växa och skapa jobb i Linköping. Och vi ser många möjligheter med den här fabriksfastigheten.

Finns fördomar om kebab

Det är 21 år sedan Tibet Ukus var med och startade kebabköttproduktion, i en före detta livsmedelsbutik i Tokarp. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt. Vi svenskar älskar kebab. I dag levererar Meetab kebabkött till restauranger och butiker från Kiruna till Helsingborg, både färdiggrillat och på spett. Tibet Ukus vill sätta en kvalitetsstandard på köttet.

– Trots att kebab har serverats i Sverige i decennier så finns det fördomar om vad som finns i köttet. Med vår storlek och effektivitet når vi grossisterna och kan leverera färdiggrillat skuret kött till de stora butikskedjorna, berättar han.

Importerar från Österrike

Meetab använder nötkött som man huvudsakligen importerar från slakteriet Handelbauer i Österrike.

– Vi får ett kött med hög kvalitet därifrån och vi kommer att börja köra tillbaka färdigt kebabkött med vändande lastbilar.

I fabriken finns maskiner som maler ned köttet. Sedan tillsätts kryddor och lök och allt blandas till en ljus smet.

– Det finns i stort sett inga fler tillsatser, mer än lite potatismjöl. Det är viktigt att det blir samma smak, och det är faktiskt ganska svårt. Köttet ska vara ljust, vilket det är om det kommer från unga djur. Och det ska binda fett bra. När det sitter på kebabspettet, grillas och skärs av måste det vara lika saftigt och ljust hela vägen.

Långa arbetsdagar

Den automatiska kebabpressen har tillverkats av Winkler automation i Linköping. I pressen gör man ett 250-kilos kebabstycke som sedan snabbt fryses ned. I grill-avdelningen står 18 grillar av samma typ som finns på restauranger. Köttet skärs med en robot och går på löpande band in i en frys, kontrolleras och packas. Meetab tycks nu gå en ljus framtid till mötes.

– Just nu är jag i fabriken från 04.45 till klockan åtta på kvällen. Vi måste trimma in verksamheten. Allt är specialbyggt, vi har inga referenser utan måste hitta ett bra arbetssätt, berättar Tibet Ukus.

Meetab

Ägare: Tibet Ukus (vd), Tuna Erbay och Gabi Hakim.

Omsättning: 51,4 miljoner kronor för 2015.

Sysselsättning: Producerar cirka 700 ton grillat kebabkött och 1 500 ton råkebab per år.

Anställda: 17 personer. Fabriken har nu kapacitet att fördubbla antalet anställda. Meetab minskade sin personal när man slutade med nattskift, och har en tvist med två uppsagda som snart avgörs i tingsrätten.

Kommunägda Sankt Kors fastighets AB byggde fabriken på Idögatan i Linköping. Hyreskontraktet löper på 15 år. Företaget kan därefter köpa loss fastigheten.

Fabriken har ett energiåtervinningssystem för de stora mängder kyla och värme som uppkommer i processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!