Godkänt med avlopp rakt ut i Roxen

En bastu vid Roxens strand leder avloppet från duschen rakt ut i sjön. Miljökontoret ser ingen anledning att ingripa – nu överklagar grannen för tredje gången.

Avloppsärendet började 2014. Då låg avloppet från duschen i tomtgränsen, därefter har det flyttats bort från grannen.

Avloppsärendet började 2014. Då låg avloppet från duschen i tomtgränsen, därefter har det flyttats bort från grannen.

Foto:

LINKÖPING2019-02-03 18:30

Den här historien börjar egentligen redan när bastun får bygglov år 2005. Det handlar om två grannar med varsin strandtomt, båda med varsitt enkelt båthus. Den ene får bygglov för att göra om båthuset till bastu, i bygglovet står dock att duschens avlopp ska anslutas till det kommunala avloppsnätet.

Grannsämjan är inte den bästa och när den granne som nu klagat upptäcker att duschavloppet rinner in på hennes tomt anmäler hon saken till miljökontoret i Linköpings kommun.

När en miljöinspektör börjar titta på ärendet så noterar han att bygglovet föreskriver att avloppet ska kopplas till avloppsnätet, men uppenbarligen har inte bygglovskontoret kontrollerat att detta blivit gjort. Miljökontoret handlägger inte bygglov så detta blir mest ett konstaterande, dessutom kommer grannens anmälan in 2014 och bygglovet är från 2005.

Miljökontorets uppgift blir att ta ställning till om avloppet från en dusch är skadligt för miljön eller människors hälsa – inget annat. Inspektören gör bedömningen att om mängden hygienprodukter kan begränsas så är ett duschavlopp inget problem.

Det kan då närmast jämföras med en utomhusdusch.

Grannen blir minst sagt missnöjd med detta beslut. Hon överklagar och får rätt. Länsstyrelsen finner att miljökontorets beslut har vissa formella brister. Men i sak gör det ingen skillnad för miljökontoret fattar samma beslut igen – denna gång på ett korrekt sätt.

Nu har grannen överklagat för tredje gången och ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen i Växjö.

Reidar Danielsson, miljöchef i Linköping, förklarar varför miljökontoret inte krävde inkoppling av duschavloppet:

– Vi anser att det är så lite, det är duschvatten, det är ingen toalett och ingen disk.

Men brukar ni inte vara ganska hårda när det gäller avlopp?

– Jo, men då handlar det om enskilda avlopp för WC. Toalettvatten och diskvatten är en annan sak, men visst är det här en gränszon. Och jag kan hålla med om att det är besvärande för den här fastighetsägaren att det står i bygglovet att avloppet skulle kopplas på kommunalt och sen har det inte gjorts. Det kan jag tycka att de borde ha gjort.

Reidar Danielssons åsikt har satt avtryck i det yttrande som miljökontoret skickat till domstolen i Växjö. På några få rader motiverar de varför de håller fast vid sitt beslut, men miljökontoret upplyser också domstolen om att avloppet enligt bygglovet borde vara anslutet till det kommunala avloppet.

Den fastighet som bastun finns på har kommunalt avlopp, men eftersom bastun ligger vid strandkanten så skulle det krävas en pump för anslutningen.

Miljöchef Reidar Danielsson förklarar att deras beslut inte var självklart. I miljölagstiftningen nämns skyddet för människors hälsa och miljö, men där finns också inskrivet att en myndighet inte får ta till mer ingripande åtgärder än vad som krävs i det enskilda fallet.

– Man kan väl säga att detta inte varit ett lätt beslut, säger han.

Sedan grannens första klagomål har duschavloppet flyttats så att det inte längre rinner in på hennes tomt.

För Reidar Danielsson och de båda grannarna är det nu bara att vänta på att mark- och miljödomstolen kommer med sin dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!