I veckan beslutade kommunstyrelsen att godkänna stiftelsernas årsredovisningar och överlämna dem till revisor för granskning.
Inte så överraskande är Westman-Wernerska stiftelsen den största och i år uppgår tillgångarna till 306 miljoner kronor.
– Man blir lite extra stolt när man ser hur mycket donationsmedel vi har i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande, Paul Lindvall (M).
För att hedra denne stadens välgörare, Henric Westman, har kommunstyrelsen därför beslutat att ge ut en bok om honom och hans och hans gärningar. Donatorn som absolut inte ville att hans pengar skulle gå till politisk agitation eller – för den delen – nykterhet.
– Men pengarna till boken tas ur kommunstyrelsens kassa. Inte ur donerade medel, försäkrar Lindvall.
I år kommer stiftelserna i LInköping att dela ut totalt drygt 65 miljoner kronor, vilket är betydligt mer än de 7,1 som delades ut förra året. Men det har i sig inte så mycket att göra med att 2012 varit ett bra år för stiftelserna. Snarare handlar det om att flera stiftelser inte delar ut pengar varje år.
Westman-Wernerska stiftelsen delar under året ut lite drygt 11,6 miljoner kronor och en annan stor stiftelse, Carlstedtska stiftelsen, delar ut 3,2 miljoner kronor.
Men alla delar långt ifrån ut så mycket pengar. I de stiftelser som kommunen förvaltar samsas stort som smått. Från Grosshandlar och fru Otto Larssons delas ut mera blygsamma 4 867 kronor och från sällskapet Barnavännernas i Linköpings stiftelse finns 2 908 kronor för utdelning. Mycket blygsamma 355 kronor finns att hämta ur Stiftelsen Erland Lönnerholms minne som finns under Katedralskolan och Bildningsnämnden har en stiftelse under sig där en blockflöjtspelande ungdom kan kamma hem 416 kronor.
De 57 stiftelserna till trots ser Paul Lindvall gärna att nutida Linköpingsbor, stadda vid kassa inrättar nya stiftelser.
Kanske vill någon agera motvikt mot det för alltid instiftade förbudet mot politisk agitation eller aversion mot nykterhet i den största av stans stiftelser.