Goda grannar är vi hela bunten!

Elva herrar i gröna Fristadsoveraller har bänkat sig runt det ovala bordet i källarlokalen. Elva hjälpsamma grannar ska snart hugga in på tårtan de gjort sig förtjänta av.

Så här ser den ut, Correns tårta.

Så här ser den ut, Correns tårta.

Foto:

linköping2004-02-19 08:48

Karin Karlsson, som bor på Kvinnebyvägen i Linköping, skrev och förordade en hel hög med grannar; alla värda att uppmärksammas och tillräckligt kvalificerade för att få äta Correns Bostadstårta. Ett gäng med omtänksamma män, alltid redo att rycka ut när en medgranne kallar.

"Vi är ett gubbgäng", säger en av dem. Officiellt kallar de sig för Seniorerna.

De bor alla inom bostadsrättsföreningen Kvinneby. Här finns 232 lägenheter i en förening, som en gång tillhörde HSB, men som nu är fristående.

Samma hyra

Ekonomin är mycket god, förklarar ordföranden Per-Arne Bohrn, tillika en av "de gröna overallerna". Och så får vi avundsjukt lyssna till att hyrorna inte höjts på flera år, faktiskt inte sedan 1991. Att alla fick en hyresfri månad förra året och att de som bor i området kan gå på studiecirklar, följa med på resor, lyssna till allsång...

Dessutom har de alltså god tillgång till villig arbetskraft, säkert en bidragande anledning till föreningens goda ekonomi. Många reparationer klarar Seniorerna själva utan att behöva kalla på hantverkare.

Arbetslusten finns där nästan jämt, men speciellt mycket på tisdagarna. Då samlas gänget för att ta itu med olika uppgifter. Den här tisdagen har de före kaffet hunnit med att olja alla teakdörrar i området. Några av seniorerna, med elektrikern Kåge Svensson i spetsen, har också sett över lyset i trappuppgångarna.

-- De är fantastiska, berömmer Karin, och berättar att de också kan hjälpa till om bilen strejkar.

Repertoaren

Repertoaren är bred: måla garage, hålla ordning på boulebana, få en friggebod på plats, renovera utemöbler, justera dörrar och fönster... Men så innehåller gruppen också många yrkesmän. Förutom elektrikern finns här till exempel snickare och tekniker och historieberättaren Erik Ginning, 95 år.

-- Vill ni höra en, frågar han och drar den om lilla Lisa som kommer hemspringande och äter glass och....

Erik är äldst, den yngste är 62 år. De flesta som bor på Kvinnebyvägen bor kvar här länge och lägenheterna blir inte så ofta lediga. Men i gänget finns det i alla fall två nykomlingar, som bara bott några månader i området. De stortrivs, säger de, och berättar glatt om välkomstblommorna, som de överraskades med vid inflyttningen.

Men var finns damerna, undrar vi nu lite oroligt.

Det är inget damförbud i arbetsgruppen, får vi veta, men i Kvinneby har damerna tagit hand om planerandet av studie-resor och fester och så blir det ett och annat bullbak till overallgruppens fika varje tisdag klockan tio. Då är det obligatorisk paus från arbetet i Kvinneby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!