God man lurade till sig 460 000 kronor

En kvinna som verkat som god man lurade, enligt åklagaren, till sig stora belopp från personer som hon skulle hjälpa med ekonomin.

En kvinna som arbetet som god man har åtalats för flera fall av förskingring.

En kvinna som arbetet som god man har åtalats för flera fall av förskingring.

Foto: Pontus Lundahl/TT/Fredrik Sandberg/TT

Linköping2019-12-17 05:00

Det är kammaråklagare Mats Gyllensten som nu har väckt åtal mot kvinnan för fem fall av förskingring. I sin roll som god man hade kvinnan till uppgift att förvalta flera äldre personers ekonomi. För att kunna göra detta hade hon tillgång till personernas bankomatkort med tillhörande kod. Hon missbrukade dock det förtroende hon fått. 

En man och tre kvinnor som hade kvinnan som god man blev lurade på stora belopp. Vid upprepade tillfällen under 2017 och 2018 tog kvinnan ut pengar i bankomater – pengar som tillhörde de personer som hon skulle hjälpa. Totalt blev de fyra personerna lurade på närmare 390 000. De fyra drabbade blev av med mellan 67 500 kronor och 160 000 kronor. 

Kvinnan ska dock inte bara ha lurat människor. Enligt åklagaren förskingrade hon även närmare 73 000 kronor för en förening som hon var medlem i. Hon förde över pengar från föreningens konto till sitt eget konto och missbrukade därmed, enligt åklagaren, sin förtroendeställning. 

I förhör har kvinnan erkänt samtliga brott som hon nu åtalats för. Hon säger att pengarna gick till "avbetalningar av småskulder och konsumtion". 

Den åtalade säger vidare i förhör att hon "inte tänkte alls" och att hon inte har något att säga till sitt försvar. Kvinnan säger sig dock ha förstått att hon handlade fel. När hon tog pengarna tänkte hon inte så mycket på vad som skulle hända.  

Straffet för förskingring är fängelse i upp till två år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!