Glöm inte bort bottenpluggen

Vattnet är båtägarens bäste vän och fiende. Fråga Runar Nilsson och hans son Roger som driver ett båtföretag i Linköping.

LINKÖPING2003-06-03 04:35

- Det kan vara bra att veta var man har lagt dyvikan (bottenpluggen) när man råkat sjösätta båten och glömt att sätta dit den, säger Runar Nilsson.

Båtsäsongen har börjat och båt och motor skall raskt i sjön.

Ibland alltför raskt, anser Runar Nilsson.

Vatten på fel ställe

-- I år har vi redan haft ett par fall där båtägare sjösatt båten utan att sätta dit bottenpluggen. Har man tur så är bottenpluggen i närheten, annars blir det till att ösa vatten rejält. I värsta fall så slutar det med att båten sjunker med motor och allt och då kan det bli dyrt.

Vatten på fel ställe är något båtägaren måste se upp med, anser Runar Nilsson.

-- Det är normalt att ha vatten i motorns kylsystem, men det skall stanna där och inte ta andra vägar.

I verkstaden på företaget finns flera motorer, framför allt mindre och bärbara utombordsmotorer, som skadats av vatten på grund av att ägaren inte tänkt sig för när han monterat bort den från båten för vinterförvaring.

-- Det vanligaste felet är att man lägger upp utombordsmotorn över axeln och bär den så att propellern kommer högre än själva motordelen.

Rosten lyser röd

Vattnet rinner då via kylsystemet baklänges genom avgasutsläppet in i motorn. Runar Nilsson och hans son Roger öppnar en motor det rasslat om och vars kompression inte är lysande. I ramlagren lyser rosten röd. En kolvring har fastnat, men kan petas loss.

-- Jo, den här har nog vänts upp och ned, säger Runar Nilsson.

-- Här behövs det nya lager, konstaterar Roger Nilsson.

Ett utbyte av motorns samtliga lager kan en bli en dyr affär och en affär som kan försena båtsäsongen.

Runar Nilsson är också tveksam till att lägga motorn på ett golv över vintern, eftersom det är lätt hänt att vatten även då tränger in i motorns vitala delar.

-- Motorn skall, särskilt om den körts i saltvatten, först köras i sötvatten. Därefter skall man konservera den genom att spruta in konserveringsolja i insuget tills dess att motorn stannar.

Missuppfattning

Runar Nilsson varnar också för en spridd missuppfattning.

-- Alltför många tror att det räcker med att ta bort tändstiftet och hälla i lite olja. Men det konserverar bara en tiondel av det som behöver konserveras.

Sedan skall motorn hängas upp med den normala upphängningen eller i vart fall ställas upp.

Ett annat bokstavligt kärvt kapitel är styrvajrarna i rattstyrda båtar.

-- Dessvärre har de inte några smörnipplar och med tiden kärvar de. Därför är det också bra att låta fackmän smörja upp dem efter säsongens slut.

Båtsäsong är också båtstöldssäsong.

-- Det tar bara någon minut för en van tjuv att stjäla en utombordsmotor, påpekar Runar Nilsson.

-- Ett vanligt hänglås ger inte ett godkänt stöldskydd. Kolla med försäkringsbolaget vad de kräver.

Begagnat är en risk

En normal motor på 20--30 hästkrafter kostar ny cirka 25 000 kronor. Många väljer att köpa en begagnad motor privat. Tar man en risk?

-- Ja, om man inte kan motorer och inte har vana, menar Roger Nilsson.

-- Motorn bör provköras innan man slår till. Det man skall lyssna efter är missljud. De kan vara svåra att höra för den ovane.

Telefonen ringer ideligen under Correns besök.

- Jaha, där var det en igen, säger Runar Nilsson, efter att ha svarat på ett samtal i mobiltelefonen.

-- Den absolut vanligaste frågan vi får är hur många procent olja skall det vara i tvåtaktsbensinen?

-- Just det verkar vara något som man har svårt att komma ihåg. Normalt är 1--2 procents inblandning. Det och mycket annat viktigt finns i motorns instruktionsbok.

Ett annat knep att slippa motorhaveri är att kontrollera att motorn har rätt tändstift med rätt värmetal.

Runar Nilsson är inte så förtjust i lågpristillbehör som till exempel länspumpar, impellrar(vattenpumpar) och batterier.

-- Har man en båt som kostar tiotusentals kronor så förstår jag inte varför man kan satsa några kronor extra på kvalitet för att kanske slippa att förstöra motor eller båt eller bli sittande på sjön utan möjlighet att starta motorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!