Av de 70 miljoner glödlampor som säljs i Sverige varje år är 40-wattslampan den vanligaste. Den är mångdubbelt vanligare än alla lågenergilampor tillsammans (cirka 3 miljoner per år), alla statliga kampanjer till trots.
Men det är skillnad på 40-wattare och 40-wattare.
När testföretaget Consumer Content laboratorietestade sju av de vanligaste 40-wattslamporna visade sig kvalitetsskillnaderna vara stora, framför allt vad gäller livslängd.
Testets vinnare, General Electric, lyste i genomsnitt i 1 722 timmar. Den sämsta lampan, Philips, slocknade efter 1 003 timmar.
I undersökningen provades fyra glödlampor av varje sort för att få ett så rättvist resultat som möjligt.
Skillnaderna mellan den enskilda lampa som lyste längst, Coop X-tra, 2 277 timmar, och den som slocknade först, Osram, 658 timmar, är förvån-ansvärt stor. Också för glödlampsbranschen.
- Att det dessutom är stora skillnader hos vissa fabrikat mellan bästa och sämsta exemplar tyder på att det finns brister i den interna kvalitetskontrollen, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen.
Alla tillverkare, utom Osram, har angivit att lamporna ska klara minst 1 000 timmar, som är den internationella standarden. Förutom lampan från Osram så slocknade också en av de fyra Philips-lamporna i förtid, efter 688 timmar.
- Det är inte acceptabelt. Anger man 1 000 timmar så ska alla lampor klara det. Den enskilde konsumenten bryr sig inte om i fall nästa alla klarar 1 000 timmar om hans egna slocknar i förtid, säger Thor Samuelsson, laboratorieingen-jör på SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, som gjorde testet.
Om skillnaderna var stora när det gäller lampornas livslängd så var det desto jämnare när det gäller ljusstyrka. Alla fabrikat höll sig i genomsnitt mellan 426 och 400 lumen, som är den enhet man mäter styrka i.
Däremot klarade fyra lampor inte att leva upp till de uppgifter som stod på förpackningen, minst 415 lumen. Sämst ljusstyrka hade Philips tillsammans med Osram.
Undersökningen visar att sambandet mellan priset på glödlampor och kvaliteten är litet. De billigaste, Ikea och Coop X-tra klarade sig bra i konkurrensen, bortsett från att de inte riktigt nådde rätt ljus- styrka.
- Självklart ska alla lampor leva upp till kraven också när det gäller ljuset. Men 10--15 lumen hit eller dit är omöjligt att se med blotta ögat, säger Thor Samuelsson.
För den konsument som vill ha längst brinntid till billigast pris så är Ikeas lampa bäst. För en krona brinner den i genomsnitt i 793 timmar.
Motsvarande siffra för Philips är 203 timmar.Oavsett kvalitet så hamnar de flesta av glöd- lamporna i sophinken när de gått sönder. Och det ska de inte göra. Sedan ett par år klassas glödlampor som el- sopor.
Tillverkarna får betala åtta öre per lampa för att kommunerna ska ordna med insamling. Och pengarna får konsumenterna betala i slutändan. (Consumer Content)