"Vi är trötta på budgivningar som går helt crazy"

Få hus – rekordmånga spekulanter. Villapriserna i Linköping är högre än någonsin. "Ett hus kan gå upp 1,5 miljoner", säger Gemma Safikhani, en av alla som letar villa.

Gladys Safikhani tycker att familjen ska buda en triljon för att huset i Vidingsjö ska blir deras. Pappa Toonaj är inte lika övertygad.

Gladys Safikhani tycker att familjen ska buda en triljon för att huset i Vidingsjö ska blir deras. Pappa Toonaj är inte lika övertygad.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2021-06-10 17:30

Solen lyser starkt på Lispundgatan i Vidingsjö.

Det vankas visning och mäklaren Martin Drotz dukar fram bullar och kaffe.

Han är prydligt klädd i mörkblå kostym över en mönstrad skjorta. Martin beskriver visningen som höjdpunkten på hela husaffären. 

– Som mäklare är det fullt fokus. Visningen är inget man kan slarva bort. Jag räknar med att dagens spekulanter går på flera andra visningar den här helgen, så det gäller att de får en bra upplevelse och att jag återkommer till dem, säger han. 

Utgångspriset för enplanshuset med tillhörande källare är knappt 4,7 miljoner kronor, men det lär öka.

I Linköping, precis som i större delen av landet, är villamarknaden glödhet. På ett år har huspriserna i Sverige stigit med 19,9 procent, enligt en färsk rapport från Svensk Mäklarstatistik.

I Linköping har priserna gått upp ännu lite mer, med 23,5 procent. Det gör att medelpriset för en villa i dag är drygt 4,9 miljoner.

– Efterfrågan är jättehög. Det, i kombination med att utbudet är lågt och att det byggs få nya hus, pressar upp priserna, säger Martin Drotz, som redan har sålt 40 villor i år.

undefined
Under pandemin har mäklarbyråerna begränsat antalet spekulanter och delat in visningen i olika omgångar. "Det är lättare att bilda sig en uppfattning om huset då. Vi kommer nog öka antalet efter pandemin, men jag tror inte vi kommer att gå tillbaka till hur det var innan", säger Martin Drotz.

Den senaste månaden har familjen Safikhani varit på 5–6 visningar här i Vidingsjö.

– Jag är trött på budgivningar som går helt crazy. Ett hus kan gå upp 1,5 miljoner från utgångspris, säger Gemma Safikhani.

Gemma är inte ensam om sin upplevelse. En snabb sökning på Hemnet visar att villapriserna i Linköping har sålts för i snitt 17 procent mer än utgångspriset det senaste halvåret. 

Gemma och Toonaj Safikhani försökte köpa loss huset på Lispundgatan före visning, men fick nej. De gillar Vidingsjö eftersom området ligger nära sjukhuset, där de jobbar, och naturen. 

– Det är luftigare här än i till exempel Ullstämma där husen ligger tätare, säger Toonaj Safikhani och inspekterar längan med gräs som skiljer raderna med hus åt. 

Dottern Gladys hugger in på en bulle och deklarerar att hon väldigt gärna vill flytta in i huset. 

På ett av Martin Drotz visitkort skriver hon ned hur mycket familjen är beredd att betala för att villan ska bli deras. Nollorna är ganska många, sisådär en triljon. 

undefined
Gladys Safikhani deklarerar att familjen är beredd att hosta upp typ en triljon för att huset ska bli deras.

Att huspriserna är rekordhöga beror på flera saker. Pandemin är en.

– Vi har aldrig tillbringat så mycket tid i våra hus som det här året. Vi har blivit medvetna om vårt hem på ett annat sätt, och många har dessutom sparat pengar när resorna uteblivit, säger Martin Drotz. 

Hur bostadsmarknaden kommer att påverkas av att allt fler vaccinerar sig och att samhället nu öppnar upp återstår att se.

– Men det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster alltmer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.

För paret Johanna Wikander och Robert Lidén var pandemin avgörande för beslutet att flytta.

De har redan ett hus i Berga, men under året har önskan om ett större hus väckts. 

– Vi längtar efter "lyxkvadratmetrarna" som gör det möjligt att till exempel ha ett hemmakontor, berättar paret.

De är tacksamma för att deras hus i Berga visade sig vara en bra affär. De köpte villan för knappt 2,5 miljoner. När vi träffas ligger huset ute för 4,2 miljoner. 

– När vi köpte det 2018 var originalinredningen från 60-talet kvar. Med hjälp av släktingar har vi renoverat det själva och på så sätt ökat värdet.

De har även stått i kö på tomter ute i Ekängen som hustillverkaren A-hus förmedlar.

– Det är tomter utan hus som säljs för över två miljoner, suckar Johanna Wikander.

undefined
Robert Lidén och Johanna Wikander är på jakt efter ett större hus. Men beslutet att sälja var inte helt lätt. "Vi har renoverat huset själva och blev nyss klara med ett stort soldäck".

För en mäklare är det självklart roligt att villamarknaden är glödhet men jobbet kvarstår, påpekar Martin Drotz. 

– Hus säljer inte sig själva. När priserna blir högre, blir även förväntningarna hos köparna det.

Han råder husspekulanter att ringa mäklaren direkt om man hittar ett hus man tycker om. Att vara påläst inför visningen gör valet lättare. 

– Om man har satt sig in i besiktningsprotokollet är det bara magkänslan som är kvar. Det brukar göra visningen smidigare och mer lustfylld.

Men några tips för hur man ska bete sig i budgivningen vill han inte ge. 

– Människor tenderar att gilla samma hus. Jag förstår att det känns tråkigt om priset blir högre än vad man har tänkt. Men i slutändan är det den som är beredd att betala mest som vinner. 

En vecka går. Sen är budgivningen för Lispundgatan klar. Slutpris? Drygt 5,4 miljoner.

Villapriser Linköping

På ett år har huspriserna i Linköping stigit med 23,3 procent.

Det innebär att en villa som kostade tre miljoner kronor för ett år sedan blivit drygt 700 000 kronor dyrare.

Medelpriset de senaste tre månaderna för en villa är drygt 4,9 miljoner.

Priset per kvadratmeter i Linköping är 37 248 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!