I Linköping är det – än så länge – inte helt enkelt för föreningar att söka pengar för sin verksamhet. I dagsläget finns ett tiotal olika bidrag. De gäller olika grupper, har olika ansökningstider, olika
blanketter och olika sätt att redovisa hur bidraget används.
– Ja, det har varit lite av en administrativ utmaning för föreningarna att överhuvudtaget kunna få ta del av bidragen, säger Andreas Hagström.
Han är idrottsutvecklingschef – en tämligen ny befattning – i kommunen och har sedan sitt tillträde för ett halvår sedan jobbat mycket med den förändring av bidragen till föreningarna som Kultur- och fritidsnämnden (KoF) beslutade om i januari. Ett beslut som föregåtts av en bidragsutredning under ett år.
Ledordet nu är enkelhet.
– Vi vill förenkla för föreningslivet och vill ge mer tid för idrott, eller den verksamhet som föreningen jobbar med, säger han.
Istället för många bidrag kommer det från och med 2019 att finnas tre. Bidragen kan alla bidragsberättigade föreningar söka. Totalt handlar det om cirka 16 miljoner som varje år delats ut.
Verksamhetsbidraget är första delen. Exakt hur det kommer att se ut är inte bestämt än. Men satsningen på jämställdhet kommer sannolikt att ingå. En samordning av det statliga och det kommunala stödet föreslås också.
Nytt är också utvecklingsbidraget, med ett helt nytt ansökningsförfarande. Tanken är att det ersätta alla de andra lite löst hängande bidragen som funnits tidigare, enligt Hagström.
Föreningarna slipper att fylla i en massa blanketter. Istället träffar de ansvariga på kommunen och berättar hur de vill jobba för att uppfylla det idrottspolitiska programmet i Linköping. Blir det beslut om pengar så sker bekräftelsen det med ett handslag.
Tredje bidraget är ett anläggningsbidrag, med tillägget, för mötesplatser. I bidraget ingår två delar – drift och investering
Ett helt nytt sätt att redovisa vad föreningarna gjort med pengarna införs också. Muntlig redovisning gäller.
– Istället för en pappersrapport bjuds alla föreningar till en obligatorisk träff där man får berätta för varandra vad man gjort. Lite som speed dating.
Förhoppningen är att föreningarna ska inspirera varandra. Tanken, enligt Hagström, är att dra ned på sina det administrativa krånglet, men ändå behålla den rättssäkerhet som krävs.