Ghada, 58, öppnar sin tredje butik – på tre år

Ghada Rajeh satsade på att starta eget vid 55 års ålder. Från att sälja kläder hemma har hon nu en liten kedja med tre butiker. "Vill man lyckas så ska man inte bry sig om vad andra tycker", säger hon.

"Jag är en öppen, social person. Döm inte någon utifrån utseendet. Tveka inte att komma nära någon bara för att de har en annan livsstil", säger Ghada Rajeh.

"Jag är en öppen, social person. Döm inte någon utifrån utseendet. Tveka inte att komma nära någon bara för att de har en annan livsstil", säger Ghada Rajeh.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2023-01-28 17:00

För drygt en månad sedan invigdes GK Dam Mode i Skäggetorps centrum, en liten klädbutik för kvinnor. Ghada Rajeh driver redan två butiker i grannkommunen Norrköping och nu var det dags att utöka.

– Jag har haft kunder från närområden som har tjatat om att öppna i Linköping och nu är jag här.

undefined
Varje butik har sin nisch och det som är speciellt med Ghadas butik är att hon integrerar sedvanliga kläder med mer moderna snitt, menar hon.

Ghada är ursprungligen Irak-palestinier. Hon kom till Sverige 2007 med sin man och sina fem barn. Mannen dog två år senare av en hjärtattack. Hon blev ensam med fem barn, en mor och en syster med Downs syndrom. Alla beroende av Ghada.

– Det var tufft, men när barnen blev vuxna kunde jag fokusera på annat.

Alla barn har flyttat hemifrån, men hon tar fortfarande hand om sin mamma och syster. På något sätt lyckades hon få ihop livspusslet och satsa på eget.

Men klädbranschen var ingenting hon visste så mycket om. I hemlandet jobbade hon som löneadministratör. När hon flyttade till Sverige läste hon svenska, löneadministration, företagsekonomi och allt som krävdes – men hon fick aldrig något jobb.

– De flesta sa att jag saknade arbetserfarenhet i Sverige, men jag tror att det främst berodde på min ålder. Jag hann närma mig 50 innan jag var klar med utbildningen.

Kan det också vara på grund av att du täcker ansiktet?

– När jag sökte jobb hade jag inte niqab och jag tror inte att det berodde på min slöja heller. Det fanns andra med liknande kläder som fick jobb. Jag tror att det främst handlade om åldern.

Varför väljer du att bära niqab?

– Dels för den andliga aspekten. Jag känner att jag kommer närmare min religion. Men också för att jag känner en frihet att kunna göra det. Det finns ingenting i lagen som förbjuder det. Jag vågar ändå säga att jag känner en större frihet här i Sverige än i mitt hemland. Var och en får göra hur de vill så länge man inte påverkar andra.

undefined
"Ibland stoppar folk mig på gatan och undrar över min klädsel. Jag kan också undra över vissa människors klädsel, men skulle av integritetsskäl aldrig konfrontera dem", säger Ghada.

Det blev inget jobb inom ekonomi för Ghada. Då började hon jobba som personlig assistent åt sin syster.

Hur kom idén med en klädbutik?

– Jag var aktiv i en kvinnoförening och jag kände att kvinnorna där saknade ett ställe där man kunde handla hijabi-kläder.

Ghada började smått genom att sälja hemma. En månad senare registrerade hon bolaget och i maj 2020 öppnade hon sin första butik. Att öppna mitt i pandemin var en stor risk, men det var värt det, menar hon.

– Det var inte alls lätt, men jag jobbade fortfarande som personlig assistent och jag stöttade affären med egna pengar.

Och att hon hittade en butik nedanför sin bostad underlättade en hel del, då hon kunde ta hand om familjen samtidigt.

I början inriktade butiken sig på sjalar, sedan kom kläderna in i bilden.

– Många kvinnor runt omkring mig var trötta på att beställa på nätet och bli besvikna. Ett annat mål var att visa vår kultur för andra. Många icke-muslimer eller svenskar brukar komma in av nyfikenhet och ställa frågor. Jag brukar prata med dem och försöka ändra den stereotypiska bilden.

Men det var inte bara sjalar och hijabi-kläder. Ghada försökte inkludera icke-beslöjade kvinnor, samt sälja traditionella kläder med dräkter från bland annat Palestina, Marocko, Indien och Kurdistan.

undefined
Butiken säljer även traditionella kläder från bland annat Palestina, Marocko, Indien och Kurdistan. På bilden två traditionella palestinska klänningar.

Det gick bättre än förväntat för Ghada. Från att jobba ensam fick hon anställa en person som hjälpte henne, men hon hade större ambitioner. Det var dags för nästa steg.

– Många kunder frågade efter festklänningar, men jag ville inte blanda vardagskläder med festklänningar. Då öppnade jag en ny butik, enbart för festkläder.

Att öppna en tredje butik i Linköping byggde också på ett existerande behov. Många kunder kom långt ifrån till Norrköping. Då övervägde Ghada möjligheterna att öppna i Linköping.

– När jag annonserade om butiken fick jag mycket positiv respons från Linköpingsbor, men också kunder i Motala och Mjölby.

undefined
"Många tror att beslöjade kvinnor täcker sig hela tiden, men vi gillar att klä oss fint", säger Ghada.

Affärskvinnan säger att hon inte har känt av någon särbehandling på grund av sin niqab, men att främlingar kan stoppa henne ibland och fråga varför hon täcker ansiktet.

Är det jobbigt när de gör så?

– Nej, jag har förståelse för att det är något utöver det vanliga. Som person så brukar jag strunta i allt som kan påverka mig negativt. Sedan försöker jag alltid att förstå den andra genom dialog.

Har du känt press att ta av dig din niqab?

– Nej. Att vara troende, bära slöja eller niqab hindrar mig inte från att vara ambitiös, jobba och förverkliga mina drömmar. Vill man lyckas så ska man inte bry sig om vad andra tycker.

Ghada Rajeh

Ålder: 58 år.

Bakgrund: Ursprungligen från Palestina, men född och uppvuxen i Irak.

Bor: Norrköping.

Familj: Änka och bor tillsammans med sin mamma och syster.

Utbildning: Ekonomi.

Jobb: Ansvarig för tre butiker för damkläder, två i Norrköping och en i Linköping. Jobbar även som kontaktperson och god man.

Fritid: Gillar att engagera sig i föreningslivet och volontärjobba med människor, samt läsa böcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!