Solkartan för tätorten finns på kommunens hemsida sedan 2015 och nu omfattar den fastigheter inom hela kommunen. Solstrålningen på varje tak är kartlagd så att den som vill tillverka sin egen elektricitet snabbt kan räkna ut hur stor yta av solpaneler som krävs.
Det är en 3-D karta vars nya del bygger på flygmätningar från 2016. Alla bostadshus, ladugårdar och större byggnader är med, men för några enstaka småhus är beräkningen ännu inte klar.
– Vi vill väcka intresse och involvera alla invånare i kommunens satsning på miljövänlig energi. Solkartan är ett bra hjälpmedel och visar vilka förutsättningar taken har. Just landsbygden har en stor potential med tanke på stora byggnader och stora tak som finns, säger kommunalråd Rebecka Hovenberg (MP)
Linköping räknas som landets solcelltätaste stad och ett 50-tal personer ansökte om bygglov (som är gratis) under 2016. I Linköpings kommun kommer 0,4 procent av all tillverkad el från solceller vilket kan jämföras med 0,08 procent som är riksnittet.
Kommunen håller också på att anställa flera energi- och klimatrådgivare som ska kunna hjälpa de personer som vill bygga om sina tak eller vill installera solceller från början.
– Länsstyrelsen stödjer privata personer även ekonomiskt med 20 procent av investeringskostnader och de ska kunna sälja sitt elöverskott under sommarmånaderna till Tekniska verken, säger Rebecka Hovenberg.
Kartan är ett instrument för att kunna producera el men en solfångare kan också producera värme. Har man ett tak med en lämplig yta på 21 kvadratmeter kan man tillverka 3 000 kW om året. Det är 60 procent av ett hushålls dagliga elbehov under ett år (utom uppvärmning och varmt vatten).