Gängkriminell 27-åring misstänks för mordförsök

En 27-årig man har häktats för att ha försökt att mörda en 31-årig man med koppling till Berganätverket. 27-åringen har nyligen avtjänat ett straff för grovt vapenbrott.

Dagen efter skottlossningen genomförde polisen sökinsatser i området. De gick längs husväggar, tittade i buskage och papperskorgar och genomsökte en container för grovavfall.

Dagen efter skottlossningen genomförde polisen sökinsatser i området. De gick längs husväggar, tittade i buskage och papperskorgar och genomsökte en container för grovavfall.

Foto: Arkivbilder

Linköping2024-10-18 10:28

Det var vid 21-tiden den 1 februari förra året som det utbröt skottlossning på Majeldsvägen i Vimanshäll. En 31-årig man blev, enligt Correns källor, skjuten i benet. Källor uppgav även att mannen har haft en framträdande roll i det så kallade Berganätverket, ett kriminellt nätverk baserat i Berga som under lång tid legat i konflikt med andra kriminella gäng.

Polisen tycks nu – drygt ett år och åtta månader efter händelsen – ha gjort ett genombrott i utredningen. I måndags anhölls en 27-årig man i sin frånvaro som misstänkt för försök till mord. Han kunde frihetsberövas i onsdags.

Kammaråklagare Helene Gestrin begärde på torsdagen 27-åringen häktad som på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Häktningsförhandlingen hölls i Linköpings tingsrätt på fredagen– och rätten gick på åklagarens linje och förklarade mannen häktad för det aktuella brottet. 

– Inom ramen för andra förundersökningar har det framkommit uppgifter som gör att den här mannen har blivit aktuell utredningen om mordförsök, säger Helene Gestrin. 

Enligt åklagaren var det flera personer som deltog i mordförsöket och hon vill inte uppge vilken roll som 27-åringen ska ha haft i mordkomplotten. 

– Han nekar till brott, säger åklagaren, som bekräftar att skjutningen i Vimanshäll kopplas till konflikter inom gängmiljön. 

Inga andra personer sitter frihetsberövade i ärendet. 

27-åringen är sedan tidigare väl känd av polisen. I januari i år dömde Södertälje tingsrätt honom för stämpling till mord och grovt vapenbrott till fängelse i sju år och fyra månader. Men straffet mildrades senare betydligt av Svea hovrätt. 

Den 23 november 2022 togs en mobiltelefon i beslag från 27-åringen. Det visade sig då att han hade chattat via appen Signal med Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket Foxtrot – eller åtminstone med någon i hans krets. Av meddelande framgick, enligt tingsrätten, att 27-åringen ville att tre personer skulle mördas. Det hade satts ett pris på de tilltänkta offrens huvuden och 27-åringen skulle, enligt åklagaren, ha önskat få hjälp med att fullborda morden. 

Södertälje tingsrätt ansåg att det var bevisat att Linköpingsbon gjort sig skyldig till stämpling till mord. 

I 27-åringens mobiltelefon hittade polisen även bilder som visade att han hanterat ett skjutvapen den 26 januari förra året. På bilderna syntes han provskjuta vapnet. Tingsrätten ansåg att det rörde sig om ett skarpt vapen och 27-åringen dömdes därför för grovt vapenbrott.  

Tingsrätten såg allvarligt på 27-åringens brottslighet och dömde honom till fängelse i sju år och fyra månader. 

Svea hovrätt prövade senare fallet och kom i en dom i maj i år fram till att bevisningen inte höll när det gäller stämpling till mord. Enligt hovrätten var 27-åringens agerande snarare att betrakta som "stämpling till stämpling vilket inte är straffbart". 

Linköpingsbon döms endast för grovt vapenbrott och fick sitt straff sänkt till fängelse i två år och en månad. Då han suttit häktad under lång tid försattes han på fri fot i somras. 

Åtal mot 27-åringen för mordförsöket ska enligt tingsrätten vara väckt senast den 15 november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!