Gasellen satsar stort – utmanar elbolagen

Bostadsrättsföreningen Gasellen i Skäggetorp har i dag landets största solcellsanläggning på flerfamiljshus.

Per Blomberg, ordförande i bostadsrättsföreningen Gasellen, tror att investeringarna har betalat sig om sju-åtta år. "Den enda nackdelen som vi har märkt är att duvorna gillar att sitta på solcellerna och bygga bo under dem", säger Eva Kindstrand.

Per Blomberg, ordförande i bostadsrättsföreningen Gasellen, tror att investeringarna har betalat sig om sju-åtta år. "Den enda nackdelen som vi har märkt är att duvorna gillar att sitta på solcellerna och bygga bo under dem", säger Eva Kindstrand.

Foto: Pia Molin

LINKÖPING2014-09-03 06:45

Det har betytt ett ekonomiskt uppsving, men också att föreningen har blivit mer miljömedveten.

– Bara medan vi sitter här så produceras det el, säger föreningens ordförande Per Blomberg, och vänder ansiktet mot solen och blundar.

– Vi har inte ångest över våra investeringar. De tror jag att vi kommer att ha betalat tillbaka om mellan sju och åtta år, fortsätter han.

Han får medhåll av vice ordförande Eva Kindstrand.

– Vi har fått billigare el och värdet på fastigheterna har ökat, men det är inte allt. Vi insåg också att solceller var ett ställningstagande och ett sätt att påverka miljön till det bättre, säger hon.

Beslutet att utrusta Gasellens över 500 lägenheterna med solceller togs 2012, i samband med att bostädernas tak skulle bytas. Föreningen fick då också bidrag från länsstyrelsen.

– Byggställningarna stod redan på plats, så vi tog ett snabbt beslut och är väldigt nöjda med det, säger Eva Kindstrand.

Har sålts vidare

Är det lättare för er att få bidrag än för en privatperson?

– Det hoppas jag inte, men i och med att bygget måste vara påbörjat för att det ens ska gå att ansöka kanske det avskräcker många privatpersoner, säger Per Blomberg.

Föreningens totala årsproduktion av solel är ungefär 800 000 kilowattimmar vilket representerar en fjärdedel av det totala energibehovet under ett år. Bara underden varma julimånaden producerades 90 000 kWh.

– Det här blir rekordåret hittills, säger Eva Kindstrand.

– Fast under sommaren när vi har producerar som mest el så förbrukas det som minst, eftersom många har varit på semester eller i sommarstugan, säger Per Blomberg.

Eftersom solenergi är en färskvara, och inte går att spara, har överskottet sålts vidare.

– Det är inga svindlande belopp, men det känns kul att vi nu kan utmana elbolagen, säger Eva Kindstrand.

"Sneglar på oss"

Föreningen vill i så stor utsträckning som möjligt använda sin egen el.

– Nästa steg är att ansluta­ gemensamma utrymmen som till exempel tvättstuga. Men redan till hösten kommer solenergin att driva våra motorvärmare, säger Eva Kindstrand.

– Det har verkligen hänt extremt mycket på kort tid. Andra här i området sneglar på oss och frågar vilka entreprenörer som vi har använt, för det syns att vi har satsat, säger Per Blomberg.

Föreningen har beslutat att investera tio miljoner kronor i anläggningen, det finns fortfarande utrymme för att installera några paneler till.

Carin Fock

Tina Gerdin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!