Gårdsproducerad mjölk lanseras

Gårdsmärkta mjölkprodukter från Östergötland lanseras i stor skala från och med nästa måndag i Linköping, Motala, Mjölby, Mantorp, Boxholm, Kisa och Åtvidaberg.

Bröderna Mats och Niklas Jonasson på Kättestad Gård ett par mil  utanför Linköping är först ut med att leverera mjölk till närproducerade Östgöta Mjölk. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Bröderna Mats och Niklas Jonasson på Kättestad Gård ett par mil utanför Linköping är först ut med att leverera mjölk till närproducerade Östgöta Mjölk. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

LINKÖPING2009-01-28 00:00

Under namnet Östgöta Mjölk marknadsförs från och med nästa vecka nya mjölkprodukter i Linköpingsregionen med omnejd. Inledningsvis handlar det om standard-, mellan- och lättmjölk i enlitersförpackningar. Den 40-procentiga grädden säljs i två volymer.

Blir försäljningen som tänkt kommer man snabbt att utöka med 1,5-liters mjölkförpackningar. På sikt har man ambitionen att utöka med fil, yoghurt och ost.

Nykil inleder

Bakom satsningen står sju större mjölkgårdar i Östergötland och Västerviks-trakten. Först ut att börja leverera mjölk till fristående samarbetspartnern Emåmejeriet i Hultsfred är Kättestad som ligger två mil utanför Linköping, i närheten av Nykil. Skulle de 265 korna på Kättestad inte producera tillräckligt så är gården Gammalstorp i Vikingstad redo att fylla på med mer mjölk.

Sammanlagt har de sju gårdarna 2 800 mjölkkor som producerar 28 miljoner mjölk per år så ambitionen är att leverera mjölkvarorna över hela Östergötland. Redan inom någon månad räknar initiativtagarna med att lanseringen i Norrköping inleds i ett fåtal större butiker.

- Vi gör det här för att vi är trötta på storskalig anonym hantering där mjölken bara försvinner bort. På våra mjölkpaket kommer det att står varifrån mjölken kommer och den kommer att vara dagsfärsk, säger Anders Birgersson som är styrelseordförande i Östgöta Mjölk.

Vill förnya

Något eget mejeri är det inte aktuellt att satsa på inledningsvis utan man satsar på samarbete med fristående Emåmejeriet i Hultsfred. Risken är stor redan som den är, resonerar entreprenörerna som trots detta flaggar för att man på sikt vill utveckla ett eget mejeri.

Man ska notera att det handlar om bönder som investerat och satsat hårt för att utveckla sina gårdar. Kombinerat med kritik mot Arla har det växt fram ett intresse att försöka förnya mjölkmarknaden:

- Lönsamheten i mjölkproduktionen är hårt pressad. Samtidigt noterar vi att det finns en stor efterfrågan av lokala produkter och liknande stasningar i Småland och Halland har blivit succéer, säger Mats Jonasson som tillsammans med brodern Niklas driver Kättestad med 4,5 årsanställda.

I klartext bygger satsningen på att man hoppas få lite mer betalt för mjölken än vad Arla betalar. För konsumenten i butiken kommer mjölken uppskattningsvis att kosta ungefär som ekologisk mjölk.

Kjell Pettersen är Sverigechef för LRF:s näringsverksamheter. Han betonar att initiativet Östgöta Mjölk inte kommer att ändra på det faktum att några få stora mejerier dominerar mjölkmarknaden:

- Av landets 6 500 mjölkgårdar deltar högst ett 50-tal gårdar i lokala satsningar. Som regel är det marknadsledande Arla som initiativen riktar sig emot. Drivkraften är missnöje med Arlas prissättning och stark lokal entreprenörsanda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!