Gårdsbageriet är deras dröm

För Ulla-Britt Johansson har drömmen om ett gårdsbageri i Lökebo ett par mil söder om Linköping just gått i uppfyllelse. Båda döttrarna är med på att förverkliga den

Foto:

LINKÖPING2013-07-11 09:21

– Och min man Berth, om han sagt nej hade det inte blivit något, säger Ulla-Britt Johansson.
Efter 24 år som undersköterska på neurokirurgen på US sadlar hon om och tar steget ut i det fria från 1 oktober. Då blir det heltid i Lökebo gårdsbageri, inrymt i en hundraårig timmerbyggnad som varit verkstad, drängstuga och sädesmagasin. Och förråd "med en massa skräp" på senare år. Huset har kvar sin exteriör i falurött, men på insidan är allt nytt
Det handlar om en investering på cirka 1,5 miljon kronor där Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling lovat bistå med 30 procent som stöd till småskalig livsmedelsförädling.
Är satsningen ett vågspel?
– Nej, förhoppningsvis ska det ge något tillbaka också. Jag vill gärna göra något som hela familjen tycker är roligt och blir engagerad av innan det är för sent, säger Ulla-Britt Johansson, 58 år.
Alla gillar att baka
Att baka är något som alla i denna familj gillar. Yngsta dottern Camilla Johansson, 32 år, är utbildad konditor och jobbar även som kallskänka, medan Susanne Samuelsson, 35 år, just nu är mammaledig från förskollärarjobbet i Nykil. Inte heller sonen Erik, 26 år, är främmande för att baka limpor och bullar, men det är döttrarna som lovat ge av sin fritid för att gårdsbageriet ska kunna hålla öppet fredag, lördag, söndag till och med september till att börja med.

De tjuvstartade under midsommarhelgen. Sedan skylten på huset kommit upp är det inte svårt att hitta läget alldeles invid riksväg 34, några kilometer söder om avfarten till Skeda udde.
Barnen är femte generationen på Lökebo gård och att baka är ett intresse som gått lika länge i släkten. Väl beprövade recept ska blandas med litet nyare varianter på temat "sju sorters kakor".
– Vi ska göra släktens favoriter som är säkra kort och sedan litet försiktigt ge oss ut på djupare vatten, säger Susanne Samuelsson.
Till favoriterna hör mormors russinlimpa, farmors filmjölkslimpa, pain riche, vaniljhorn, brysselkex och så rabarberkakan.

De har inte bokat upp sig för några långtidsleveranser, men hoppas på beställningar i både stort och smått. Med samlingssalen på övervåningen finns det också utrymme för studiecirklar, styrelsemöten, syjuntor och andra grupper att träffas. Adventsfika tänker de sig och kanske en julmarknad framöver.
– Blir det stiltje har vi idéer att ta till, säger båda döttrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om