Hjälpen kom från oväntat håll.
År 2019 fick amerikanska polismyndigheten FBI, via en hemlig källa, tillgång till en ny, krypterad kommunikationstjänst, kallad Anom. Kriminella runt om i världen började använda appen, övertygade om att de kunde kommunicera med varandra utan att löpa någon risk för att polisen kunde ta del av informationen.
FBI tog i tysthet över Anom och utvecklade och spred telefoner med programvaran inom kriminella nätverk. Det visade sig att även kriminella i Linköping använde appen – omedvetna om att de kommunicerade med hjälp av en trojansk häst i elektronisk form.
På förmiddagen den 7 juni i år slog polisen till mot en adress i centrala Linköping. Insatsen skedde inom ramen för den internationella operationen "Trojan Shield".
Vid tillslaget hittade polisen närmare 1 900 gram amfetamin. En 49-årig man och en 32-årig kvinna greps. Samma dag greps en 32-årig man från Linköping som misstänks ha använt appen Anom för att kommunicera om sina narkotikaaffärer.
32-åringen medgav i förhör att han är medlem i mc-klubben Bandidos supportgäng X-team, men har i övrigt vägrat att svara på polisens frågor.
Enligt åklagaren ska 32-åringen tillsammans med sina medbrottslingar ha hanterat cirka fyra kilo amfetamin. 49-åringen har i förhör sagt att han blev påkommen med att sälja narkotika av dem som har "patent" på att sälja i Linköping. Av allt att döma syftar mannen på X-team, även om han i förhör inte har velat namnge gängen. 49-åringen sade även att han inte vågade säga nej när han blev uppmanad att hjälpa grupperingen.
Nyligen kom tingsrättens dom: De bägge männen döms till fängelse i fem år, medan kvinnan får fängelse i tre år och sex månader.
Sedan april i år har det skett elva skjutningar i Linköping, som har krävt fyra unga mäns liv. Polisen misstänker att det är kampen om narkotikamarknaden som ligger bakom den våldsamma konflikten mellan Bandidos och X-team å ena sidan och ett kriminellt nätverk med hemvist i Berga å andra sidan.
Enligt källor inom polisen har X-team tagit över en stor del av den kriminella verksamhet som tidigare styrdes av Black Cobra.
Polisen har ännu inte lyckats klara upp något av de fyra mord som har skett i gängmiljön i år. Den främsta förklaringen är att varken vittnen eller de direkt inblandade i konflikten har velat eller vågat ställa upp och berätta vad som hänt.
– Det är i grunden narkotikamarknaden det handlar om. Sedan behöver inte en skjutning handla om att man ska skjuta bort en konkurrent. En skjutning kan handla om att någon har tittat för länge på någons flickvän på gatan. Ofta är det ganska banala saker som utlöser en våldsspiral. Sedan blir det mord på mord för att man ska hämnas, säger en erfaren polis som har gått med på att låta sig intervjuas om vi inte röjer hans namn.
Men om polisen ännu så länge inte har lyckats lagföra några mördare har man haft desto mer påtagliga framgångar i att få narkotikabrottslingar med kopplingar till X-team bakom lås och bom.
På tämligen kort tid har flera unga män som ingår i gänget åtalats och dömts till långa fängelsestraff. Polisens utredningar har visat att gänget inte drar sig för att involvera tonårspojkar i den lukrativa droghanteringen.
Enligt polisen som vi intervjuat är det lättare att få någon fälld för narkotikabrott än för ett mord.
– På ett sätt är det naturligt. Det florerar mycket narkotika och när vår personal är ute och agerar mot de här individerna snubblar de ofta över narkotika, även narkotika i stora mängder. De här personerna kommer aldrig att sluta med narkotika. Och de begår oftare narkotikabrott än mord.
Under förra vintern drog polisen igång en spaningsinsats mot en 25-årig man med koppling till X-team. Myndigheten fick tillstånd av tingsrätten att avlyssna flera telefoner. Den 15 februari i år tog polisen bilder på 25-åringen när han mötte en 15-åring och en 18-åring i Ryd. 15-åringen bar på en kartong.
Polisen hittade 564,2 gram amfetamin i ett barnvagnsförråd i Ryd. Narkotikan låg i en kartong.
15-åringen och 18-åringen greps i början på mars. Samtidigt grep polisen 25-åringen. I 25-åringens bostad hittade polisen flera klädesplagg med symboler för X-team.
I juli dömde Linköpings tingsrätt de tre inblandade för grovt narkotikabrott. 15-åringen dömdes till ungdomsvård, 18-åringen till fängelse i ett år och 25-åringen till fängelse i två år och tio månader.
25-åringen, som även dömdes för ytterligare två narkotikabrott, valde att överklaga domen till Göta hovrätt och krävde att få sitt straff sänkt. Hovrätten konstaterade dock i domen att 25-åringen "haft en ledande position i den narkotikahantering som varit gemensam med flera" och valde istället att skärpa straffet till fängelse i tre år och tre månader.
25-åringen är inte den enda person med koppling till X-team som under den senaste tiden dömts till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott.
Den 8 juli i år fattade en polispatrull misstankar om att en 21-årig man i Åbylund i Linköping kunde vara på väg att överlåta narkotika. När 21-årigen gick fram till två män, 23 och 26 år gamla, valde poliserna att ingripa.
21-åringen höll i en grå påse. När poliserna frågade de tre männen om de hade något olagligt på sig eskalerade situationen snabbt. 21-åringen började springa från platsen samtidigt som han kastade ifrån sig påsen och en nyckelknippa.
Efter tio meter hann poliserna ifatt 21-åringen och kunde belägga honom med handfängsel.
21-åringen innehade närmare 590 gram av den illegala drogen 3-CMC och hade just överlåtit 100 gram till 26-åringen. Dessutom hade han på sig 12 000 kronor i kontanter.
Efter gripandet gjorde polisen en husrannsakan i 21-åringens lägenhet och hittade då drygt 1,2 kilo 3-CMC. Polisen fann även cirka 10,3 kilo hasch. Dessutom hittade polisen flera tröjor från X-team. 21-åringen förnekade i polisförhör att han skulle vara medlem.
21-åringen dömdes nyligen för två fall av grovt narkotikabrott till fängelse i fyra år. Under rättegången i Linköpings tingsrätt vägrade han att ge några som helst förklaringar till polisens fynd.
Det är långt ifrån alltid som det ligger avancerade spaningsmetoder eller hjälp från FBI bakom polisens tillslag. Ibland är det ren slump eller rentav tur som gör att grova narkotikabrott med koppling till X-team uppdagas.
På kvällen den 11 december förra året fick polisen larm om att det kunde pågå ett inbrott i ett vindsförråd i ett hyreshus i Skäggetorp. Två patruller ryckte ut till adressen. Poliserna hörde ett metalliskt ljud från förrådet.
När poliserna väl lyckades ta sig in i förrådsutrymmet fick de syn på en 39-årig man. Det stod snart klart att det inte alls var fråga om något inbrott. 39-åringen befann sig i sitt eget förråd och skulle senare hävda att han höll på med en rensning.
Poliserna misstänkte dock att mannen kunde vara påverkad av narkotika och vid en husrannsakan i hans lägenhet hittades 2 068 gram amfetamin. Enligt polisens uträkning hade narkotikan ett värde i missbrukarledet på drygt 470 000 kronor.
I lägenheten hittade polisen även klädesplagg som visade att 39-åringen sympatiserade med X-team. På en tröja fanns texten: "Support X-team Linköping".
39-åringen, som står under åtal för grovt narkotikabrott, har i förhör nekat till brott. Han hävdar att det inte alls var amfetamin som polisen hittade i lägenheten – utan någon form av proteinpulver. Rättegången mot 39-åringen är planerad att hållas i februari nästa år.
Enligt polisen som vi intervjuat kan fler skjutningar förhindras om polisen blir ännu vassare på att utreda narkotikabrott.
– Då skulle vi kunna inkapacitera fler personer. Vi måste låsa in dem, för då kan de varken bli offer eller gärningsmän i de här skjutningarna, säger polisen och fortsätter:
– Det bästa sättet att förebygga skjutningar är att få dem dömda för narkotikabrott.
Att lösa mord inom gängmiljön är svårt. Att klara upp narkotikabrott har visat sig lättare.
– Om vi har hemliga tvångsmedel på de här personerna är det oftare att vi kommer dithän att vi kan slå till mot narkotikabrott än att vi lyckas höra att de säger att de ska mörda någon. Vi når snabbare framgång i narkotikaärenden än vad vi gör i våldsbrott, säger polisen.
– När väl mordet har skett och vi inte har något tekniskt material är det väldigt svårt att nå en framgång. Det är ytterst få i de här kretsarna som pratar med oss. Om vi har narkotika i beslag är det ett faktum.
Kammaråklagare Britt-Louise Viklund, som har lång erfarenhet av att leda utredningar om grova brott, delar uppfattningen att det är oftare är lättare att få någon dömd för narkotikabrott än för ett mord.
– När det gäller narkotikabrott så måste narkotika förvaras och hanteras. Har man tur kan man få ett ingripande när någon har närkontakt med narkotikan. Det blir ett påtagligt bevis. Jämför det med de här morden vi har haft i Linköping när gärningsmännen i vissa fall har kommit på cykel och skjutit. Vad gör man då? Det är svårare utredningsläge skulle jag säga.
X-team i Linköping lyder, enligt polisens underrättelser, under Bandidos avdelning i Stockholm. 32-åringen som greps under operationen "Trojan Shield" har bland annat iakttagits flera gånger vid Bandidos klubblokal i Handen i Stockholmsområdet.
Enligt en rapport om Bandidos som Nationella operativa avdelningen, Noa, gjort får varje Bandidosavdelning bestämma på egen hand om den vill ha en X-teamavdelning kopplad till sig. X-team leds av en "teamleader" som har regelbunden kontakt med Bandidosavdelningen via en utpekad kontaktperson.
För att få kallas en avdelning behövs minst tre medlemmar – som ska ha vuxit till fem inom sex månader. Medlemmarna får inte vara under 18 år. X-team i Linköping tros ha ett drygt tiotal medlemmar.
Enligt rapporten har X-team en tydlig organisatorisk struktur med medlemsförteckningar och regler. Medlemmarna har inga krav på sig att de ska ha motorcykel eller ett klubbhus. De får inte bära västar, men har rätt att bära tröjor med logotypen ”Support X-Team”.
Nationella operativa avdelningen skriver i rapporten att individer i X-team har varit inblandade "flertalet grova våldsdåd vid exempelvis konflikter". Noa skriver även att flera medlemmar deltar i Bandidos "kriminella grovjobb".
Enligt rapporten är det svårt att bedöma hur många personer som ingår i X-team. Detta beror bland annat på att avdelningar varit föremål för tänkta nedläggningar. Omsättningen på individer som ingår i gruppen anses också vara hög.
Männen som ingår i en supportergrupp är, enligt rapporten, inledningsvis ofta måna om att visa sig lojala mot Bandidos och de "utgör en plantskola och rekryteringsbas vidare mot ett eventuellt medlemskap i Bandidos MC – för den som vill och är lämplig".
Att personer som är med i X-team kan gå vidare inom organisationen var en 30-årig man från Linköping ett exempel på. Han hade under lång tid varit aktiv inom gängmiljön. I juni 2017 dömdes han bland annat för narkotikabrott vid 14 tillfällen till fängelse i fyra månader. Efter att ha varit med i X-team blev han fullvärdig medlem i Bandidos.
Den 25 augusti i år sköts han till döds på en restaurang i Skäggetorps centrum. Mordet är ouppklarat.