Gamla museilokalen ska bli gastrobar: "Jättepirrigt"

En gång ett museum för veteranbåtar, leksaksbilar och järnvägsmodeller. Snart gastrobar med spanska och svenska rätter på menyn. I januari väntas öppning.

50-åriga Claudia Gutierrez öppnar i januari gastrobar och glassbar i Musiehuset i Ljung, mellan Göta kanal och riksväg 34. "Jättepirrigt", säger hon inför starten.

50-åriga Claudia Gutierrez öppnar i januari gastrobar och glassbar i Musiehuset i Ljung, mellan Göta kanal och riksväg 34. "Jättepirrigt", säger hon inför starten.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2020-12-08 18:00

Det är i Museihuset i Ljung, en gång ägt av stiftelsen Pärlbåten, som 50-åriga Claudia Gutierrez gör sin satsning.

Hon kom till Sverige för tre år sedan, från en resa som startade i hennes hemland, Colombia, och därifrån vidare till Spanien.

– Det var kärleken som tog mig till Sverige, säger hon och småskrattar.

– Jag och min sambo har gått in i det här projektet tillsammans.

Pärlbåten sålde museihuset, beläget mellan Göta kanal och riksväg 34, i september i år, efter att man genomfört sin sista utställning år 2018.

Enligt stiftelsens sekreterare, Hans Vaernéus, var det på grund av medlemmarnas ålder som beslutet om en försäljning klubbades igenom.

– Vi är alla, bortsett från någon enstaka person, plus 75 år och vi kände att vi inte hade tillräckligt mycket ork för att driva verksamheten vidare.

– Vi letade länge efter en yngre förmåga som kunde tänka sig att komma in och ta över, men när ingen visade intresse bestämde vi oss för att sälja.

För Claudia Gutierrez innebar det att drömmen om att starta en egen restaurang förverkligades.

– Under mina år i Spanien jobbade jag en del i krogbranschen. Jag älskar mat och ser stora möjligheter att skapa något bra i de här lokalerna, säger hon och visar runt i det som inom kort kommer att öppna som Claudias gastrobar & och glass.

– Min plan är att kunna servera frukost, lunch och middag och att han en glassbar vid sidan om. 

– Jag har tittat lite på olika verksamheter i Söderköping när det gäller glass och tänker mig att något liknande kan fungera här också, säger hon och fortsätter sin jämförelse med just Söderköping:

– Det är ju en snarlik kundkrets med båtfarare som kan lägga till här utanför, cyklister på kanalbanken, och de som kommer förbi på bilvägen.

En helt ny uteservering vid båtbryggan i kanalen har nyligen anlagts, med plats för ett 50-tal gäster, ungefär lika många som inomhus där man också håller på att inreda en festlokal för sällskap upp till drygt 300 personer.

– Hur det känns att öppna i coronatider? Jättepirrigt. 

– Jag är nervös och undrar hur det ska gå, men någon gång ska väl den här pandemin ge med sig.

Konkurrens är inget som oroar Gutierrez särskilt mycket.

– Det finns inte många restauranger utmed Göta kanal. De närmaste ligger i Borensberg och Berg. Stoppet här utanför blir perfekt, säger hon och ler.

Karta: Claudias Gastrobar och Glass
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!