Fler kontorsmöbler återbrukas – omställning har börjat

Det är inte bara privatpersoner som fått upp intresset för att bevara gamla ärvda möbler – även kommuner och regioner lägger större vikt på återbruk. I Östergötland pågår just nu en omställning.

Region Östergötland har börjat jobba mer med återbrukade möbler. Här har möbler fått nytt liv på Cityhälsan söder i Norrköping.

Region Östergötland har börjat jobba mer med återbrukade möbler. Här har möbler fått nytt liv på Cityhälsan söder i Norrköping.

Foto: Region Östergötland

Linköping2022-08-27 05:00

I fler och fler kontorsmiljöer står numera möbler som inte är nya. När kontor ska byggas om läggs allt större fokus på återbruk av kontorsmöbler, både i Region Östergötland och Linköpings kommun. 

– Det handlar om att se till att använda våra möbler som vi redan har på bästa sätt, säger Niclas Alsö som är miljösamordnare på Linköping kommun. 

Inom kommunen har man snart jobbat i ett år med "Möbeltrappan" – en sorts prioriteringsordning som man följer när man behöver nya möbler. Första steget är att återanvända möbler som finns inom kommunen, sedan att reparera de som finns (vilket främst utförs av kommunens egen arbetsmarknadsservice) och sedan kan man köpa in återbrukade möbler från de återbruksföretag som kommunen har avtal med. 

– Det är inget nytt att återbruka, det gjorde man alltid förr, men långt in på 2000-talet har man också kunnat se att alla kontorsmöbler kasserats från ett kontor där man gjort en ombyggnation. Inget återbrukades, säger Nicklas Alsö. 

En av ombyggnationerna som genomförts under året är kommunens kontor på Färgeriet i Ebbepark. Av 3 000 möbler så är cirka 62 procent återbrukade. 

– Det är ganska högt, men det skulle såklart kunna vara ännu högre. Men många av de möbler som vi lämnat efter oss har ändå fått en ny arbetsplats. Det känns positivt, säger Niclas Alsö. 

Inom Region Östergötland pågår en omställning som börjat i år. I juni antog Regionen ett hållbarhetsprogram där man lyfte in cirkulär ekonomi som en viktig fråga. Ett första steg, säger Lena Ring, hållbarhetsstrateg. 

– Det finns så stor potential, det är mycket som kastas i onödan. Vi behöver jobba mycket och långsiktigt för att komma till rätta med det här, men det senaste året har frågan verkligen hamnat på bordet, vilket är positivt. 

Tidigare har det också återbrukats möbler inom Regionen, men Lena Ring berättar att det har byggt mycket på engagemang från dem som jobbar praktiskt med det här. 

– Vi behöver jobba med att styra det på annat sätt, så att det blir lättare och ett naturligt alternativ. 

Frågan om cirkulär möbelhantering kommer att få extra fokus under hösten när det är dags för en större uppdatering av den interna klimatfärdplanen. 

– I och med detta hoppas vi kunna lyfta in möbelfrågan på ett tydligare sätt i vårt klimatarbete, säger Lena Ring. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!