Gamla dör ensamma på boende

De flesta gamla får dö ensamma på Järdalavägens äldreboende i Linköping. Förra året fanns personal närvarande bara vid vart tredje dödsfall. Det är mycket långt under genomsnittet i kommunen.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-09-05 07:30

Äldrenämndens mål är att ingen ska dö ensam vid ett förväntat dödsfall.

– Det är sorgligt att detta ändå sker i så stor utsträckning på Järdalavägens vårdboende, skriver Kvalitets- och utvecklingskontoret i Linköping i en rapport.

– Vi måste titta på rapporten innan vi kommenterar, säger Henrik Edin som är biträdande regionchef på Attendo. Jag kan dock redan nu säga att vi inte delar slutsatserna i rapporten.

I början av augusti gjorde Kvalitet- och utvecklingskontoret ett oannonserat besök på Järdalavägens vårdboende. Det drivs av Attendo Sverige AB sedan 1 oktober 2012.

Syftet med besöket var att kolla att två personer jobbade på natten, inte en, eftersom boendet har fått utökade resurser för detta. Så var det, men de anställda var ändå frustrerade och kände sig otillräckliga. De hade begärt att extra personal skulle sättas in som vak för en döende person, men verksamhetschefen sa nej.

– Det framkom att det sällan eller aldrig sätts in vak för personer som ligger för döden på Järdalavägens vårdboende, konstaterar Kvalitets- och utvecklingskontoret.

Efter besöket pratade granskarna med personal i telefon. Det framkom att det sällan eller aldrig sätts in vak för personer som ligger för döden på Järdalavägens vårdboende. Verksamhetschefen anser visserligen, enligt personalen, att någon ska vara hos den döende, men det ska vara någon från den befintliga bemanningen. Extra personal kan också ringas in från Åleryd.

Det fungerar dåligt, menade personalen, eftersom bemanningen redan är slimmad. Andra boende får lida.

När personal har påpekat att extra vak inte har satts in, och att detta bör rapporteras enligt lex Sarah, ska verksamhetschefen ha sagt att det inte är något lex Sarah-ärende och att en anmälan ändå inte skulle leda till något.

Kommunen har alltså som mål att ingen ska behöva dö ensam när dödsfallet är väntat. 2015 fanns personal närvarande i dödsögonblicket i 88 procent av dödsfallen på kommunens samtliga vårdboenden. När det gäller Attendos boenden fanns personal på plats vid 83 procent av dödsögonblicken men på Järdalavägen var närvaron bara 33 procent.

Kvalitets- och utvecklingskontoret menar att det därför är anmärkningsvärt att verksamheten inte jobbar mer aktivt med vak.

Attendo har utökat bemanningen nattetid, som kommunen har krävt. "Det är oroväckande" skriver granskarna "om det skulle vara så att verksamhetschefen väljer att inte sätta in vak till en person i livets slutskede på grund av den utökade grundbemanningen nattetid". Enligt personalen får andra boende mindre tillgång till personal för att en person är döende.

Nu kräver kontoret en redovisning av hur målet att ingen ska behöva dö ensam ska uppnås. Samtidigt ska personalens rapport anmälas enligt lex Sarah. Äldrenämnden kan komma att besluta att kräva ut vite för att Attendo inte har levt upp till avtalskraven.

Attendo Sverige AB har inga kommentarer till rapporten än.

– Vi måste få titta på de olika delarna och utreda dem själva först, säger Henrik Edin. Vi tar kritiken på största allvar, men vi jobbar inte på det sätt som beskrivs.

Rapporten ska utredas på regionnivå, förklarar han.

– Ja, verksamheten ska givetvis inte utreda sig själv. Att utreda vad som har inträffat och vilka åtgärder som ska vidtas är en viktig del av kvalitetsarbetet.

25 september ska Attendo redovisa sina svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om