Huan-Ji Dong är läkare och disputerar i dag på sin avhandling i geriatrik, läran om åldrandets sjukdomar. Hon har funnit att bilden av äldre och åldrande ofta är överdrivet negativ.
– De äldre är friskare än vi tror, säger hon, och för all del också fetare än vi tror. Och det är ju inte bara positivt.
Bilden i sjukvården är annars att äldre patienter ofta är magra och undernärda. Samma sak gäller i Kina, där Huan-Ji Dong tidigare forskade inom ämnet undernäring hos lungsjuka patienter.
– Jag blev alltså inte förvånad över att de gamla jag träffade på sjukhuset i Sverige var smala och avmagrade, säger hon. Det ingår i det normala åldrandet att gå ner i vikt. Dessutom tänker man sig nog att det är de smala som lyckas leva länge.
Därför förvånades hon en aning när hon började studera de svenska Linköpingsborna, en blandad befolkning av normalfriska människor, 500 personer som var födda 1922. Det visade sig att deras BMI var högre än väntat, och högre än exempelvis i Storbritannien.
– Men det är inte något problem egentligen, säger Huan-Ji Dong. Trots att 17 procent hade BMI över 30 så låg siffrorna under 35. Det handlade alltså inte om svår fetma. Så även om 46 procent var överviktiga, så hindrades de inte från att vara aktiva och leva som de ville.
Dessutom finns det studier som visar att det är positivt att ha hög BMI om man drabbas av hjärtsvikt, fler överviktiga överlever. Fetma är också ett skydd mot benskörhet.
Huan-Ji Dong har också undersökt hur de tillfrågade själva tycker att de mår, hur friska de är. Många av dem lider av en eller flera sjukdomar och behöver olika hjälpmedel i vardagen.
– Men de flesta klarade sig självständigt och tyckte själva att de mår bra, säger Huan-Ji Dong. De flesta kan bo hemma, de har många vänner och ett aktivt liv.
Bara en liten grupp är så sjuka att de ofta behöver sjukvård. De behöver dock mycket.
– Det är alltså sant att äldre kostar mest i sjukvården, säger Huan-Ji. Men det gäller långtifrån alla. "Skröpliga" är ett ord mina kollegor har lärt mig – och det är det inte många äldre som är!
Huan-Ji utbildade sig till läkare i Kina och specialiserade sig inom lungmedicin. Det fanns ett utbytesprogram för studenter i Shanghai och där presenterade sig Hälsouniversitetet i Linköping.
– Jag blev intresserad men kunde inte söka då, säger hon. Däremot fick jag möjligheten när jag gått min grundutbildning och jobbat i ett par år. Då sökte jag mig till Linköping.
Då hade projektet med 85-åringarna redan inletts. När Huan-Ji kom till Linköping och hade lärt sig svenska tillräckligt för att kunna börja intervjua var de gamla 88 år. Huan-Ji, som alltså forskat på undernäring hos lungsjuka i Kina, riktade in sig på näringsfrågor och hälsa.
I dag, torsdag, är det alltså disputation och Huan-Ji Dong kommer att stanna i Sverige.
– Jag har fått oerhört mycket hjälp och stöd och jag trivs fantastiskt bra. Efter disputationen vill jag göra min AT-tjänst färdig och forska vidare.