Far och son tar cykeln till Grekland i sommar

År 2004 cyklade 18-årige Alexander Pettersson från Linköping tillsammans med en vän ned till Aten i Grekland, och cyklade sedan hela vägen hem igen. Nu, tjugo år senare, ska han göra resan igen fast med sin 18-årige son Amandus, som hela sitt liv fått höra berättelser om det långa cykeläventyret.

Alexander och sonen Amandus Pettersson är beredda att lämna hemmets trygg sfär och ge sig av genom Europa.

Alexander och sonen Amandus Pettersson är beredda att lämna hemmets trygg sfär och ge sig av genom Europa.

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2024-06-18 20:00

I dagarna kommer Alexander och hans son Amandus att trampa iväg mot Trelleborg, för att sedan ta en färja till Tyskland, därifrån kommer de att cykla över Alperna, ned till Italien och sen ta sig över till Grekland och hem igen. Resan beräknas att ta ungefär en månad. 

– För mig är det speciellt att få göra det här igen. Men jag har ju blivit äldre och ser på den här resan på ett helt annat sätt än när jag var 18 år. Då var det en väldigt spontan idé. Vi kom på det två veckor innan vi gav oss av. Vi sa bara upp våra jobb och stack iväg, säger Alexander. 

– Jag vet inte riktigt vad som väntar, inte på samma sätt som pappa gör. Men detta är någonting jag har velat göra hela livet, säger Amandus.

undefined
Alexander och sonen Amandus Pettersson är beredda att lämna hemmets trygg sfär och ge sig av genom Europa.

Vad ser ni mest fram emot?

– Jag minns från första gången att man hinner med på ett annat sätt. Man hinner uppleva olika kulturer, människor, mentaliteter, man ser område för område, hur klimat, dofter och väder sakta förändras, säger Alexander. 

– Jag tänker nog mest på min personliga utveckling. Jag börjar lumpen efter sommaren och ska utbilda mig till att bli jägare. Det kommer att bli en påfrestande utbildning och jag tror att detta är en bra förberedelse. Jag ser fram emot att bli starkare mentalt. Det ska också bli kul att vi ska komma varandra närmare, säger Amandus. 

– Eller så blir vi bara galna på varandra, haha, säger Alexander. 

undefined
För 20 år sedan cyklade Alexander Pettersson tillsammans med sin kompis ned till Grekland för att överraska sin pappa som bor i Athen. Nu ska han överraska honom igen, fast med sonen i sällskap.

Kommer ni att sova utomhus?

– Ja, främst kommer vi att sova under bar himmel, men vi har tagit med oss ett tält som vi kan sätta upp ifall det skulle regna, säger Alexander.

– Sen har vi sagt att om vi skulle befinna oss i en stad och inte hinna ta oss vidare en dag så kommer vi att ta in på ett vandrarhem och passa på att tvätta lite kläder, säger Amandus. 

De två har förberett sig så gott som möjligt inför den långa resan med regelbunden fysisk träning, men den största utmaningen är kanske inte konditionen. 

– Det är lätt att sitta hemma och planera en massa saker men sen när man väl kommer ut tar det tid att vänja sig vid att man har lämnat tryggheten hemma och ska stå på egna ben. Det svåraste är väl vardagen, att bli van vid alla skavsår och andra aspekter som att varje dag hitta en bra sovplats utomhus, säger Alexander. 

undefined
Amandus Pettersson har fått höra berättelser om europaresan hela sitt liv och nu efter sin student känner han sig redo att följa sin pappas fotspår.

Vilket land är jobbigast att cykla genom?

– Jag tror att Alperna kommer vara riktigt jobbigt, säger Amandus.

– Jag skulle säga Grekland. De är så ovana vid cyklister där och det är faktiskt rätt farligt där nere eftersom de inte har någon bra vägren att cykla i, utan man ligger mitt i vägen. Sen finns det också en massa lösa hundar ute på landsbygden, säger Alexander.

Stötte du på några på din förra resa?

– Ja, en gång hade vi lagt oss för att sova och vaknade upp av att en Rottweiler och en Dobermann var lösa i närheten. De har dem som vakthundar ute på bondgårdar. Men vi hade gömt oss bra och vinden låg på åt rätt håll så de upptäckte oss inte, vilket var tur, säger Alexander. 

undefined
Alexander och Amandus Pettersson sett till att packa med sig både ljusa kläder för när de behöver synas, och mörka kläder för när de behöver gömma sig.

Vilket land är bäst att cykla genom?

– Det är nog Sverige. Det är ganska platt här och det finns en annan acceptans med allemansrätten, medan man annars får smyga lite när man ska tälta neråt i Europa, säger Alexander.

Andra praktiska utmaningar med resan innefattar exempelvis packning, mat och utrustning. 

– Förra gången hade vi cykelkärra, men inte den här gången. Nu kör vi på två packväskor där bak, liggunderlag, sovsäck och ett par små väskor, säger Alexander.

– Vi har ett litet skafferi också som vi alltid ska se till att ha och fylla på. Det består av ris och havregryn. Sen kommer vi handla färskvaror längs vägen också. Men vi kommer inte äta på restaurang utan vi kommer att laga vår egen mat i vårt stormkök. I fall av punktering har vi extra slangar med oss och ett kit för lagning, säger Amandus. 

undefined
I över en månads tid kommer Alexander och Amandus Pettersson nya hem vara deras cyklar.

När fick du intresse för den här resan, Amandus?

– Pappa har alltid pratat om den här resan och visat både filmer och bilder. Jag har sedan tidig ålder velat göra detta och det är speciellt för mig eftersom vi kan dela ett intresse också. Vi båda gillar äventyr och det här blir nog ett stort sådant. 

Alexanders pappa och Amandus farfar bor nere i Grekland och likt första gången Alexander utförde resan planerar de två på att överraska honom stort. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!