– Tyvärr lockar inte yrket, vilket är tråkigt eftersom det finns nästan hur många jobb som helst att välja på. Att intresset är dåligt beror på att få vet vilken mängd olika yrken som man frågar efter på kryssningsfartygen, säger Carina Jonsson.
Hon jobbar på Arbetsförmedlingen Sjöfart med sitt skrivbord i Globenkontoret på söder i Stockholm.
Stora behov
Hela landet är hennes rekryteringsbas och AF Sjöfart har kontor i ytterligare två stora hamnstäder, Göteborg och Helsingborg.
Hur stora behov har redarna och sjöfarten?
– Jag har gjort ett grovt överslag och kommit fram till att inom en femårsperiod så finns det en internationell arbetsmarknad med kanske 50 000 jobb när jag räknar in nya jobb och behov av nyrekryteringar på grund av personalomsättningen. Om detta åker jag land och rike runt och berättar, konstaterar Carina Jonsson.
Ett av hennes turnéstopp är hos arbetsförmedlingen i Linköping som för elfte gången arrangerar jobbmässan ”Work abroad tour” för de som vill söka jobb vid mötet med 19 utställare.
Bakom mässan står det europeiska och EU-välsignade nätverket Eures (European Employment Services).
Nätverket är ett samarbete mellan 31 länder med drygt 800 Eures-rådgivare som en slags kontakt- och arbetsförmedlare med huvudinriktning på ungdomar.
Längre jobb
Pirjo Väänänen är Eures-rådgivare i Linköping. Hon har arbetat med mässorna i sex år och 2013 är fjärde gången i Östergötland.
Har ni utvärderat de tidigare mässorna?
– Bara att vi har fortsatt år efter år är en beskrivning av vad vi har uppnått i Mälardalen och den östra delen av Sverige, som är vårt geografiska område. Vi ser att det stegvis har skett en förskjutning från kortare sommarjobb till mer långvariga anställningar, säger Väänänen.
Arbeta och bo
I Linköping fanns möjligheter att knyta kontakter med norska, tyska, spanska, lettländska, italienska, finska, irländska, franska och svenska utställare samt organisationer och myndigheter.
I Sverige går vårens turné sedan vidare till Eskilstuna och Uppsala med nya seminarier på temat ”Arbeta och bo i ...”.
Är besökarna mer nyfikna på än kvalificerade för jobben som erbjuds?
– Svår fråga utan något enkelt svar, anser Pirjo Väänänen och funderar vidare:
– Det finns många möjligheter för dem som inte är så kvalificerade och självklart är det en merit med utlandserfarenhet, något som förbättrar anställningsmöjligheterna.
Arbetsmarknaden för ungdomar är ju katastrofal i södra Europa med mellan 25 och 40 procents arbetslöshet. Vad finns det där att hämta för en svensk?
– I Norge är den tre procent och inte heller så stor i Danmark. Det beror på vilket land du tittar på. Vi slussar våra intresserade vidare till de länder och företag där det finns jobb, säger Pirjo Väänänen.