Fyra rektorer om skolvalet: "Vi öppnar vår famn"

Fredriksbergsskolan och Atlasskolan ska läggas ned – och över 350 elever väljer just nu en ny skola. Vi har ringt upp fyra rektorer på fyra närliggande skolor för att ta reda på hur detta påverkar dem. "Vi öppnar vår famn", säger rektorn Magnus Wallén.

Över 350 elever söker ny skola just nu. Magnus Wallén, Hanna Ahl Addén, Therese Aronsson-Wickman och Maria Risthammar är rektorer på skolor som kan ta emot eleverna från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan.

Över 350 elever söker ny skola just nu. Magnus Wallén, Hanna Ahl Addén, Therese Aronsson-Wickman och Maria Risthammar är rektorer på skolor som kan ta emot eleverna från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan.

Foto: Privat/Dennis Petersson/Jasmine Hübinette/Albin Wiman

Linköping2023-03-31 11:00

Fram till och med den 2 april har elever på Fredriksbergsskolan och Atlasskolan möjlighet att önska vilken skola de ska börja på till hösten. I veckan har många av de närliggande grundskolorna valt att hålla öppet hus och arrangera informationsmöten. Kommunen har också, inför skolvalet, skickat ut information om antalet tomma elevplatser på Linköpings grundskolor. När vi på Corren går igenom siffrorna på några av de närliggande skolorna kan vi konstatera att det finns tillräckligt med plats för eleverna från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan. Avståndet till dessa skolor varierar givetvis.

Vi ringde upp fyra rektorer på fyra av de skolor som ligger i Fredriksbergsskolans och Atlasskolans närområde.

undefined
På Hagbyskolan står personalen redo med öppen famn. Det säger skolans rektor Magnus Wallén.

Hagbyskolan i Johannelund, i närheten av Fredriksbergsskolan, kommer det att finnas tomma elevplatser i samtliga årskurser – men framförallt i årskurs två och fyra. I båda dessa årskurser finns det plats för cirka 25 elever – med andra ord en hel klass.

– Allting handlar ju om den relativa närheten i skolvalet, det är ingen person som sitter och bestämmer om hela klasser ska förbli intakta eller inte, men om det skulle visa sig vara resultatet av skolvalet har vi utrymme för det, säger Hagbyskolans rektor Magnus Wallén.

Hur ser du på utmaningarna i att ta emot många nya elever?

– Vi är taggade. Man måste ha respekt för att det här är elever och vårdnadshavare som kommer att bli av med sin trygghet men vi öppnar vår famn och erbjuder vår trygghet här hos oss. Jag vet att jag har en mycket välfungerande skola med en personal som är helt beredd på att ta emot de här eleverna. Jag vet att det kommer att bli bra.

Vad är ditt budskap till de här eleverna?

– Att vi är redo för de elever som väljer att komma till oss. Så fort vi vet att nedläggningen står kvar och skolvalet är gjort påbörjar vi arbetet med att jämna marken för övergången. Eleverna ska känna sig trygga inför hösten, så att de kan gå på sommarlov utan en klump i magen, säger Magnus Wallén.

undefined
På Vallastadens skola finns det många lediga elevplatser till hösten. "När skolan började 2017 var det i liten skala", säger rektorn Therese Aronsson-Wickman.

Vallastadens skola, i Atlasskolans närområde, kommer det att finnas många tomma elevplatser till hösten. I mellanstadiets samtliga årskurser finns det cirka 20 lediga elevplatser

– År 2017 startade skolan i en väldigt liten skala och det är de första årgångarna som går i mellanstadiet nu. Sedan är vi en skola som man söker sig till från olika delar av kommunen och då tar det några år att etablera sig, säger rektor Therese Aronsson-Wickman.

Vad är ditt budskap till elever och vårdnadshavare?

– Det är att vi förstår att situationen är svår och tråkig men att vi ska göra allt vi kan för att de ska känna sig välkomna på vår skola. Vi har en god stämning och jättebra personal, det är en bra start, och sen får man skapa ett bra upplägg för mottagande av elever.

Vad är det viktigaste i ett sånt upplägg?

– Jag tror att det handlar mycket om det sociala. Att man som ny elev känner att man kommer in i den nya klassen, och att läraren är positiv och välkomnande. Vi har pratat om att vi under våren ska ordna besök på skolan så att eleverna kan gå på sommarlov och känna att man ser fram emot att komma till sin nya klass, säger Therese Aronsson-Wickman.

undefined
Hanna Ahl Addén, rektor på Kvinnebyskolan, berättar att det kommer att finnas drygt 40 lediga elevplatser på skolan till hösten. "Jag har flest platser bland de äldre eleverna", säger hon.

Kvinnebyskolan, i närheten av Fredriksbergsskolan, kommer det att finnas drygt 40 lediga elevplatser till hösten.

– Jag har flest platser bland de äldre eleverna och lite ströplatser på lågstadiet, säger rektor Hanna Ahl Addén.

Hur ser du på din skolas utmaningar i allt det här?

– Vi ser att vi ska göra det bästa för att de här eleverna ska trivas hos oss. Att lämna över elever mellan skolor är inget ovanligt, vi har rutiner för det, och beroende på om man får en eller 15 nya elever i en årskurs får man jobba på lite olika sätt.

– Informationen från den skola eleven går på nu är hur som helst oerhört viktig i övergången. Vi behöver bland annat veta om en elev har haft en anpassning som vi kan fortsätta med, fortsätter Hanna Ahl Addén.

Vad är ditt budskap till vårdnadshavare och elever?

– Vi förstår att det här inte är någon lätt situation men vi vill trygga upp så att det blir så bra som möjligt. Skolorna finns i samma kommun och vi har en bra plattform att stå på utifrån det. Det är en överlämning både kunskapsmässigt och socialt.

När får ni skolor besked om hur många elever som ska börja hos er?

– Det kommer att ta ett tag, eleverna har rätt att göra ett omval, så vi kommer inte att få färdiga listor förrän i slutet av april, säger Hanna Ahl Addén.

undefined
Rektor Maria Risthammar och läraren Johnny Wretman, på Ekkälleskolan, kommer att ha två tomma klassrum till hösten och möjlighet att ta emot två helt nya klasser i årskurs fyra och fem.

Ekkälleskolan i Ekkällan är en av de skolor som ligger närmast Atlasskolan. Här finns gott om tomma platser i mellanstadiet – och i årskurs fyra och fem finns möjlighet att ta emot två helt nya klasser.

– Anledningen till det är att vi har haft en förskola i vårt skolhus fram till december förra året då den nya förskolan Honnörsgatan blev klar. Som det ser ut nu har vi därför två tomma klassrum till hösten, säger rektorn Maria Risthammar.

På skolorna i närheten av Atlasskolan finns fler tomma platser i mellanstadiet än i lågstadiet. Det har skapat en oro.

– Vi hade öppet hus under onsdagen och bland föräldrarna, med barn i de yngre åldrarna, finns det en oro för att de ska hamna på en skola långt bort – dit barnen måste åka buss. Vi har bara några ströplaster i årskurs två och årskurs tre, säger Maria Risthammar och fortsätter:

– Samtidigt tänker jag att kommunens ambition hela tiden är att man ska ha så nära som möjligt till sin skola utifrån där man bor, så vi kommer verkligen försöka att se till att det blir så.

Hur ser du på utmaningarna för som skola?

– Vi har varit en växande skola hela tiden och är vana vid att ta emot nya elever. Jag ser inga konstigheter med det, vi är glada över att bli fler elever här och en fulltalig skola. Det underlättar och förbättrar vår organisation – bland annat ur ett elevhälsoperspektiv.

Vad är ditt budskap till vårdnadshavare och elever?

– Vi ser alltid till att bjuda in vårdnadshavare och elever i förväg för ett möte där man får möjlighet att träffa sin klasslärare eller mentor. Har man svårigheter av olika slag är det viktigt att man även får träffa elevhälsopersonal eller specialpedagoger. Vi tänker att vi ska möta eleverna och vårdnadshavarna så att det blir ett bra mottagande och en bra start till hösten.

Mer om tomma elevplatser

Enligt siffror från rektorerna på Fredriksbergsskolan och Atlasskolan är det cirka 350 elever som just nu väljer ny skola. I närheten av Fredriksbergsskolan finns bland annat Hagbyskolan, Kvinnebyskolan, Blästadsskolan och Vidingsjöskolan. Dessa skolor har tillsammans tillräckligt många tomma platser elevplatser. I närheten av Atlasskolan finns bland annat Ekkälleskolan, T1-skolorna, Vallastadens skola och Bäckskolan. Här är de tomma elevplatserna färre i lågstadiet än i mellanstadiet.

Karta: Atlasskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!