Anns alternativ till fyra värstingar

Färdiga kryddmixer innehåller ofta väldigt mycket socker, helt i onödan. Här bjuder Ann Fernholm på fyra recept som alternativ till det färdigköpta.

"Frukt ÄR nyttigt, men inte när du tar bort alla fibrer. Hel frukt mättar, det gör inte juicekoncentrat", säger Ann Fernholm.

"Frukt ÄR nyttigt, men inte när du tar bort alla fibrer. Hel frukt mättar, det gör inte juicekoncentrat", säger Ann Fernholm.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-07-09 11:00

Taco kryddmix 

1,5 tsk salt

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

2 tsk chilipulver

2 tsk mald spiskummin

2 kryddmått cayennepeppar

2 tsk rökt paprikapulver

1 msk torkad oregano

Bland samman alla ingredienser och förvara i burk med lock. Satsen räcker till 500 gram färs. Du kan med fördel göra stora satser och modifiera receptet efter dina egna smaklökar.

undefined
"Färdiga kryddmixer innehåller ofta väldigt mycket socker, helt i onödan", säger Ann Fernholm och ger oss sitt recept på egen dilldipp.

Dipp med dillsmak

1,5 tsk lökpulver

0,75 tsk salt

1,5 tsk torkad dill

1,5 tsk torkad gräslök

0,75 tsk torkad persilja

Använd cirka 1,5 tsk till 1 dl créme fraiche eller mer efter smak. Spara resten till en annan gång. Går utmärkt att använda även som sås till fisk. 

undefined
I sin bok Fejkmaten fokuserar Ann på frånsatser, allt bra och nyttigt som försvinner då råvaror ultraprocessas.

Anns superfrallor

2,5 dl mandelmjöl

0,5 dl vetegroddar

1 dl havremjöl

1 msk fiberhusk (finns i den glutenfria hyllan i affären)

2 tsk bakpulver

½ tsk salt 

50 g smör eller kokosfett med neutral smak

1 rivet äpple

2 ägg

¾ dl mjölk eller växtbaserat alternativ

Solroskärnor (inget måste)

Sätt ugnen på 200 grader. 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 

Skär smöret i bitar och knåda ihop med de torra ingredienserna. 

Rör ner rivet äpple, ägg och mjölk. 

Klicka ut 9–10 bollar på jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper. 

Blöt fingertopparna med kallt vatten och jämna till ytan, så att det blir som en fralla. 

Strö eventuellt solroskärnor ovanpå. 

Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter tills ytan blivit gyllenbrun. 

Håller sig i ett par dagar. Förvara annars i frysen. 

undefined
Pannkakor är lätt att få betydligt nyttigare än de vanliga. Kolla Anns recept här nedan.

Mina bästa pannkakor

3–4 personer

6 ägg

0,5 dl vetegroddar (sjukt näringsrikt)

0,5 dl bovetemjöl 

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

0,75 tsk salt

5 dl mjölk

75 gram smör + extra till stekning

Vispa ihop äggen med alla torra ingredienser till en jämn smet. 

Vispa i mjölken. 

Smält smöret i en stekpanna och vispa i det. 

Om du har tid: låt smeten stå i 15–30 minuter. Då blir pannkakorna lättare att steka. 

Använd en lite mindre stekpanna så är de lättare att vända. Stek dem tunna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!