Taco kryddmix
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 tsk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
2 kryddmått cayennepeppar
2 tsk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
Bland samman alla ingredienser och förvara i burk med lock. Satsen räcker till 500 gram färs. Du kan med fördel göra stora satser och modifiera receptet efter dina egna smaklökar.
Dipp med dillsmak
1,5 tsk lökpulver
0,75 tsk salt
1,5 tsk torkad dill
1,5 tsk torkad gräslök
0,75 tsk torkad persilja
Använd cirka 1,5 tsk till 1 dl créme fraiche eller mer efter smak. Spara resten till en annan gång. Går utmärkt att använda även som sås till fisk.
Anns superfrallor
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl vetegroddar
1 dl havremjöl
1 msk fiberhusk (finns i den glutenfria hyllan i affären)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller kokosfett med neutral smak
1 rivet äpple
2 ägg
¾ dl mjölk eller växtbaserat alternativ
Solroskärnor (inget måste)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Skär smöret i bitar och knåda ihop med de torra ingredienserna.
Rör ner rivet äpple, ägg och mjölk.
Klicka ut 9–10 bollar på jämnt avstånd på en plåt med bakplåtspapper.
Blöt fingertopparna med kallt vatten och jämna till ytan, så att det blir som en fralla.
Strö eventuellt solroskärnor ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter tills ytan blivit gyllenbrun.
Håller sig i ett par dagar. Förvara annars i frysen.
Mina bästa pannkakor
3–4 personer
6 ägg
0,5 dl vetegroddar (sjukt näringsrikt)
0,5 dl bovetemjöl
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
5 dl mjölk
75 gram smör + extra till stekning
Vispa ihop äggen med alla torra ingredienser till en jämn smet.
Vispa i mjölken.
Smält smöret i en stekpanna och vispa i det.
Om du har tid: låt smeten stå i 15–30 minuter. Då blir pannkakorna lättare att steka.
Använd en lite mindre stekpanna så är de lättare att vända. Stek dem tunna.