"LUF Östergötland har ikväll samlat kraft & diskuterat framtiden! Vi är svinpeppade på att göra LUF Östergötland till ett aktivt & levande distrikt igen. Nu kör vi!"
Så skrev Liberalernas Ungdomsförbund (LUF) i Östergötland på sitt Instagram-konto för 148 veckor sedan. Sedan dess har bara två inlägg publicerats och lokalavdelningen i Linköping har lagt ner.
Svårigheterna att hålla engagemanget uppe är inte unikt för LUF. Grön Ungdom har minskat med närmare 70 procent sedan 2014 och Ung vänster har tappat nästan hälften av sina medlemmar i Sverige, enligt statistik från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor.
I dagsläget saknas det lokala ungdomsförbund för Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet i Linköping. Samtidigt har de som finns representerade märkt ett allt tuffare klimat när det kommer till att värva medlemmar.
Niklas Bolin, docent och universitetslektor i statsvetenskap, har forskat på de svenska partiernas ungdomsförbund.
– Ungdomsförbunden är en arena där unga får diskutera politik, bryta argument mot varandra och själva utveckla egna politiska åsikter. Det finns ett egenvärde i att unga får diskutera sin politik för att göra sin röst hörd och för att i slutändan få in nya personer i politiken, säger Niklas Bolin och fortsätter:
– Det får betydelse om det blir vita fläckar där unga politiska organisationer saknas. Återväxten i de lokala partierna minskar och bristen på unga i politiken gör att andra unga inte riktigt känner igen sig och ser att det finns företrädare för dem.
Arman Ataei är ordförande för Ung Vänster Östergötland. Han håller med om att det finns en poäng med att ha just lokala ungdomsförbund.
– Det är jätteviktigt. Politik skiftar från kommun till kommun. I min mening kan man inte dra ett helt distrikt över en kam och mena att samma politik gäller runt hela länet. I Linköping har vi egna problem som de i Norrköping kanske inte har.
Inte heller de andra ungdomsförbunden Corren pratar med uppger att det är något positivt att få ungdomsförbund finns representerade.
Nor Ackelman Elonius är ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) i Linköping. Hen vill inte ge någon exakt siffra på antal medlemmar i SSU Linköping, men berättar att de är mellan 20-30 aktiva medlemmar. Hen tycker att det märks skillnad på medlemsvärvningen mellan Linköping och andra städer.
– Det krävs en del för att få i gång Linköpings ungdomar. Det märks skillnad mellan Norrköping och Linköping i hur lätt det är att engagera ungdomar. Det är svårare att få ungdomar i Linköping att binda sig till ett ungdomsförbund, säger hen.
Moderaternas ungdomsförbund (MUF) i Linköping står däremot ut i statistiken. Medan andra förbund saknar lokalavdelning i kommunen har de lyckats bli den största lokalföreningen i hela MUF, med nästan 450 medlemmar.
– Vi kanske får fler medlemmar till oss men det hade varit ännu bättre om fler ungdomsförbund fanns. De roligaste evenemangen vi gjort är debatter som görs gemensamt med andra ungdomsförbund. Utvecklingen blir hälsosammare, säger ordförande Elliot Edman.
Att inte alla ungdomsförbund finns representerade på lokalnivå kan förklaras med en större trend bland unga i samhället. Istället för att engagera sig partipolitiskt går man med i enfrågerörelser eller engagerar sig på sociala medier. Pandemin ligger också till stor grund för det minskande medlemsantalet bland förbunden då en stor del av rekryteringen sker ute på skolor.
– Det finns en väldigt stor omsättning på medlemmar i ungdomsförbunden. Det försvinner många varje år och det tillkommer många nya varje år. Det politiska intresset är inte mindre nu än vad det var tidigare, däremot tenderar många att engagera sig på andra sätt, säger docent Niklas Bolin.
Ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna i Östergötland, Erik Johansson, uppger i ett mail att deras verksamhet sedan årsskiftet saknar huvudansvarig i Linköping och att den lokala avdelningen därför utgår från Ungsvenskarna Östergötland under valrörelsen. Efter valet är målet att åter bedriva verksamhet lokalt i Linköping. Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) i Östergötland, Emmy Nilsson, skriver i ett mail att de utgår ifrån den regionala föreningen, men att många av medlemmarna är bosatta i Linköping.
Corren har kontaktat Kristdemokraternas ungdomsförbund och Grön ungdom Linköping utan framgång.