Det är en tradition att olika aktiviteter och ritualer anordnas av äldre gymnasieelever, faddrar, för nya elever som påbörjar gymnasiestudier. Och det är också en tradition att det blir rörigt vid nollningen och att polisen ofta rycker in för att ta hand om berusade skolungdomar. Allt detta trots att det görs ett kontinuerligt värdegrunds- och planeringsarbete på varje skola.
Men det finns ett undantag.
På Berzeliusskolan har skolledning och medarbetare tillsammans med sina elever utarbetat ett framgångsrikt koncept för nollningen, enligt Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.
– Under ett antal år har de arbetat för att skapa en introduktionsperiod som ger effekt på trivsel och studiero under elevernas gymnasietid. På Berzeliusskolan finns nu ett strukturerat och framgångsrikt koncept, säger hon.
Åsa Wennergren hoppas också att andra skolor kan dra nytta av detta.
– I samtal med ungdomar har det framkommit att de vill träffa Berzeliusskolans elever och ledning och även elever från andra skolor och se hur de jobbar med de här frågorna. Nu ska förvaltningen se till att ordna möjligheter för elevråd från olika gymnasieskolor att träffas och samverka. Det krävs ett långsiktigt arbete inom kommunen för att helt komma till rätta med aktiviteter som kan innebära kränkningar och eller inslag av alkohol.