"Fuskare förstör branschen"

Rörelsehindrade utsätts för allt mer kränkningar från Försäkringskassan i jakten på bidragsfuskare och snart införs ännu tuffare kontroller.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2012-11-06 10:00

- Fuskarna har förstört en hel bransch men hittills är det bara 16 fall som har lett till åtal av totalt 16 800 assistansberättigade, säger Veronica Hedenmark, på VH assistans.

Veronica Hedenmarks föreläsning på universitetet var en del av innovationsveckan, "Vecka 45". Hon berättar att människor som har behov av assistenter ständigt utsätts för kränkande behandling av kommunrepresentanter och av Försäkringskassan i deras jakt på bidragsfusket.

- Försäkringskassan använder metoder som inte ens brottsmisstänkta utsätts för.

En del av kritiken handlar om att kommunen och Försäkringskassan vartannat år följer upp omprövning av tidigare beslut. Fyra personer gör hembesök i den enskildes hem, två från kommunen och två från Försäkringskassan.

Frågor om toalettbesök

- Tänk dig fyra personer som ställer frågor om hur lång tid ditt toalettbesök tar och hur många gånger man går på toaletten, när man går upp ur sängen och när man går och lägger sig, saker som de absolut inte har med att göra, säger Veronica Hedenmark.

Hon har förståelse för att Försäkringskassan vill komma åt fuskarna men att göra det genom kränkande behandling av de som verkligen behöver personliga assistenter är fel väg att gå.

Skulle pensioneras

Veronica Hedenmark som är rörelsehindrad från födseln har själv varit med om kränkande behandlingar. Det värsta kom för 16 år sedan, när hon var 19 år.

- Då ville de att jag skulle bli förtidspensionär.

I stället för att lägga jobbkarriären på hyllan startade hon företaget VH assistans som i dag har 1 000 anställda med sex kontor runt om i landet. I januari öppnas även kontor i Linköping.

- Kom aldrig och säg att du inte kan för allt handlar om vilja.

Hon ser sig själv som en förebild och genom företaget vill hon öka förståelsen för rörelsehindrade genom föreläsningar och skolbesök. Nyligen startade Veronica Hedenmark också Sveriges första juristbyrå för personer med funktionshinder som företräder människor som kämpar mot Försäkringskassan och kommuner i tvister om personlig assistans.

Kampen kommer att fortsätta för från och med 1 juli näst år har Försäkringskassan möjlighet att när som helst på dygnet göra oanmälda besök hos personer med assistenter.

Okunskap

- De vill systematiskt använda kränkande metoder genom integritetskränkande frågor i stället för att gå mer på de intyg som finns, men det handlar också om olika myndigheters totala okunskap om rörelsehindrades diagnoser samt hur det är att leva som rörelsehindrad, säger Veronica Hedenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om