Fyra funktionshindrade från ett kommunalt gruppboende och fyra vårdare besökte restaurangen för att äta lunch.
En av de boende hade svårt att klara av situationen inne på restaurangen och blev orolig. Två av vårdarna hjälpte kvinnan ut till verksamhetens minibuss.
När de befann sig i minibussen blev kvinnan slagen med knuten näve. Vårdarens slag träffade hennes ansikte och hon fick ett blåmärke på hakan.
Direkt efter händelsen, som ägde rum i mitten av september, säger vårdaren till kollegan:
– Jag brukar lägga till henne, då hon beter sig.
Det dröjer först till den åttonde november innan kollegan som bevittnade misshandeln berättar om händelsen för sin verksamhetschef.
Fyra dagar senare blev vårdaren avstängd från arbetet och en vecka senare valde vårdaren att själv säga upp sin anställning.
Linköpings kommun har nu gjort en lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen. Misshandeln har också polisanmälts och offrets gode man har informerats om händelsen.
Samtlig personal har en tillsvidareanställning på den aktuella enheten och samtliga har någon form av vårdareutbildning. Samtlig personal har 5-30 års erfarenhet och senaste anställning gjordes för ca 5 år sedan på enheten.
Affärsområdeschef Lise-Lotte Ardell skriver i anmälan att man på ett personalmöte har haft en genomgång om vikten av att missförhållanden ska anmälas direkt till närmaste chef.
– Vi kommer att lägga ännu större vikt vid detta och betona nödvändigheten att omedelbart anmäla direkt till närmsta chef, säger Lise-Lotte Ardell och menar att man kommer kontinuerligt att fortsätta arbetet utifrån enhetens värdegrunder.