Idén om Funkis kommer från Mattias Ryberg och hans fru Annika. De har ett barn med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och de visste hur tufft det är i familjer som får det beskedet efter utredning.
– Livet blir kämpigt på så många plan och ofta hamnar föräldrar i depression och sjukskrivning, säger Mattias.
En sådan, till synes, enkel sak som att leka på en vanlig lekplats är omöjligt för många föräldrar och barn. Om de inte väljer att åka på udda tider. Att leka på vanliga tider på vanliga lekplatser när andra barn är där, eller besöka ett lekland för att ha kul några timmar finns inte på kartan för de flesta familjer som har barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
Som Mattias och hans son som fick åka till Trädgårdsföreningen vid sju på morgonen för att leka. Han upptäckte att andra familjer gjorde likadant. Åkte på udda tider och till mera udda ställen.
– Annars blir det för mycket folk, för mycket ljud och annat som påverkar många barn på ett negativt sätt, säger han.
Familjen Ryberg såg behovet av ett ställe där barnen kan leka och där föräldrar kan träffas. Projektet hamnade till slut under KFUM:s paraply och Arvsfonden bidrog med 7,1 miljoner kronor.
Med del av pengarna skapades Funkis som ligger på Lärdomsgatan i Vallastaden. När vi kommer hit på besök är det lördag. Linda Lidholm är här tillsammans med sina två söner Ive och Björn. De brukar komma hit några gånger i månaden.
– Det här stället betyder mycket för vår familj och det vet jag att det gör för andra familjer också, säger hon.
Att gå till en "vanlig" lekplats är omöjligt för henne. Hon tar Valla lekplats som exempel.
– En jättefin lekplats. Men alltid många barn och mycket folk. Att ha med två barn som far åt olika håll, varav ett barn med autism, det går inte. Så en sådan sak som att vi bara behöver vara en förälder med för att det ska fungera att leka här, är för oss fantastiskt.
Funkis i Vallastaden har blivit en oas för hennes familj och andra i samma situation.
– Detta är ett av få ställen dit man, som förälder till ett barn med särskilda behov, kan åka och känna sig lugn, säger Erika som är mamma till ett annat av de barn som leker här i dag.
Det är också ett av få ställen där familjerna lär känna varandra och kan stötta och hjälpa när det krisar, säger både Erika och Linda.
När vi kliver in i lokalen är det fikadags. Ett av barnen tittar på en film, ett annat leker med ett tåg och i lekrummet leker ett tredje barn.
Anjelica Johansson som jobbar här, fixar fika med kaffe, saft och bullar.
Lokalerna är anpassade efter målgruppen. Ljuddämpat och i dovt pastelliga färger. I lekhallen finns en kombinerad klätterställning med rutschkana. Här finns ett bollhav som nu är coronastängt och ett lugnt rum för den som behöver komma ner i varv.
Men framtiden ser dyster ut för Funkis. Mer pengar från Arvsfonden blir det inte och något intresse från Linköpings kommun att fortsätta verksamheten verkar inte finnas.
– Företrädare för kommunen sagt ifrån att de inte finns pengar till en fortsättning, säger Mattias Ryberg.
Enligt Mattias Ryberg handlar det om cirka 1 miljon kronor som man vill ha från kommunen, därutöver behövs ett stöd från regionen på cirka 400 000 kronor. Den fördelningen är rimlig tycker han, med tanke på att 65 procent av familjerna är från Linköping och resten kommer från andra delar i länet.
Som en sista utväg för att få upp frågan på den politiska agendan har Linda Lidholm har skrivit ett Linköpingsförslag. Måndagen 28 september hade 328 personer röstat på hennes förslag om att kommunen ska gå in och fortsätta driva verksamheten när projektet med pengar från arvsfonden tar slut nästa år. Det innebär att kommunen måste ta upp frågan till behandling.
Kommentarerna till Linköpingsförslaget är många. Här är tre exempel:
"Nu när barnkonventionen blivit lag så bör Linköpings kommun arbeta aktivt för att följa den, inte minst artikel 23 som säger att barn med funktionsnedsättning har rätt att aktivt delta i samhället. Artikel 31 säger dessutom att alla barn har rätt till lek, vila och fritid. För många är det endast möjligt i ett sammanhang som är anpassat som Funkis", skriver en förälder.
"En mycket viktig och absolut nödvändig verksamhet som går i linje med ”Där idéer blir verklighet”!!!", skriver en annan.
"En oas i kaoset", skriver en tredje.