Högdräktiga kor slaktas: "Ser kalven sprattla i magen"

Det är förbjudet att köra kor som snart ska kalva till slakt. Ändå sker det – ofta. Nyligen upptäcktes kalvar som var i slutskedet av dräktigheten i magarna på två olika köttkor.

Dräktiga kor får inte skickas till slakt om det är mindre än 28 dagar till kalvning. Korna på bilden har inget med artikeln att göra.

Dräktiga kor får inte skickas till slakt om det är mindre än 28 dagar till kalvning. Korna på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Linköping2021-08-02 07:00

Tidigare i juli gjorde en veterinär från livsmedelsverket en makaber upptäckt i samband med besiktningen av två slaktade kor på HK Scan i Linköping. Korna, som kom från samma leverantör, visade sig ha varsin fullgången kalv i magen. Kalvarnas päls, längd, vikt och tänder tydde på att de var i slutskedet av dräktigheten. Enligt jordbruksverkets bestämmelser får en dräktig ko inte transporteras om det är mindre än 28 dagar kvar till kalvning, vilket djurägaren i det här fallet hade undertecknat att det inte var. 

Wolfgang Heger är veterinärinspektör på livsmedelsverket. Det var inte han som gjorde just den här upptäckten, men han har varit med om liknande incidenter flera gånger.

– När kon har bedövats hängs den upp i bakbenen och blodar ur. I takt med att blodvolymen i kon blir lägre sjunker kalvens syresättning, och då ser man hur den sparkar i magen. Det känns jättejobbigt.

Enligt Wolfgang Heger är slakt av högdräktiga kor inte något ovanligt missöde.

– Det händer minst en gång i månaden på de större slakterierna. Totalt drygt hundra gånger om året.

Det är inte själva slakten som är förbjuden utan transporten av högdräktiga kor. Huruvida det ska vara tillåtet att slakta dräktiga kor eller ej är en annan fråga menar Wolfgang Heger, och den vill han inte uttala sig i.

När ett väl utvecklat kalvfoster upptäcks i livmodern undersöks det alltid. Kor är dräktiga i nio månader, och om fostret bedöms vara äldre än åtta månader informerar veterinären länsstyrelsen. Det är sedan deras uppgift att ta hand om ärendet.

– Vi kontaktar djurägaren för att ta reda på vad som har hänt. I majoriteten av fallen har korna blivit dräktighetsundersökta och konstaterats icke-dräktiga. Och då har man i god tro skickat djuren till slakt. Det kan vara väldigt svårt att se om en ko är dräktig, säger Helen Haaranen-Loor, enhetschef för djurskydd länsstyrelsen Östergötland.

– Men så finns det ju gårdar som inte alls dräktighetsundersöker sina djur. Då blir det aktuellt med kontroll och vidare åtgärd.

Hur jobbar ni för att motverka det här?

– Vi arbetar förebyggande genom att informera om detta när vi åker runt till olika djurbesättningar. Om man till exempel har kor som går tillsammans med en tjur ökar risken för att de ska bli dräktiga. Därför är det extra viktigt att man kollar det innan man skickar dem till slakt.

Arkivbild från ett slakteri.
Arkivbild från ett slakteri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!