Linköpings kommun och Stadsmissionen fortsätter samarbetet för att hjälpa EU-migranter genom att dela på kostnaderna. Kommunen bidrar med cirka 2,5 miljoner kronor från 1 oktober i år till 30 september nästa år. Stadsmissionen står för volontärinsatser som motsvarar 1,5-2 årsarbetare.
– Det räcker för att hålla härbärget öppet till 30 mars samt matservering och rådgivning till 30 september. Mer har vi inte planerat för. Vi får vänta ett par veckor för att se hur läget utvecklar sig och då blir det en fråga för kommunen, säger Lars Linebäck, direktor för Stadsmissionen i Linköping.
Hur finansierar Stadsmissionen sin del?
– Med insamlingar till mat, kläder och hygienartiklar, säger han.
Natthärbärget med 20 platser öppnade i måndags. De tre första dagarna stod dock fyra platser tomma då några valt att åkt hem.
– I torsdags tvingades vi säga nej till sju personer och de blev naturligtvis väldigt ledsna. Men Räddningstjänsten drar gränsen vid 20 personer i gymnastiksalen, så det kan vi inte bryta emot, säger Elin Sjögedahl, projektledare för Crossroads som drivs av Linköpings stadsmission.
Biljetter för sju dagar i taget delas ut i samband med att Crossroads har öppet för rådgivning på torsdagar. De som haft en sjudagarsperiod får stå över nästa sjudagarsperiod till förmån för dem som inte haft tillgång till nattplats i härbärget.
-Man kan alltid diskutera hur långa perioderna ska vara, men vi räknar med att sju dagar är en tillräckligt lång period för att man ska hinna återhämta sig och samla nya krafter, säger Elin Sjögedahl.
Både Lars Linebäck och Elin Sjögedahl väntar att fler EU-migranter ska efterfråga hjälp i vinter. De är redan dubbelt så många som förra vintern.
– Vi har de senaste veckorna haft 30–40 matgäster mot tolv i våras, säger Elin Sjögedahl.