Fulla män på sjön riskerar drunka

Hälften av alla män som omkommer i drunkningsolyckor är alkoholpåverkade.

Sjöfylla, vad tycker båtfolk om det och hur jobbar kustbevakningen med detta. Har det blivit en ökning eller minskning ute på sjön?

Sjöfylla, vad tycker båtfolk om det och hur jobbar kustbevakningen med detta. Har det blivit en ökning eller minskning ute på sjön?

Foto: Ola Axman

LINKÖPING2014-07-09 22:00

Varje år drunknar omkring 100 personer till följd av olycka, det vill säga en person var tredje dag. Hälften av alla män som omkommer i olyckorna, och en tredjedel av kvinnorna, har alkohol i blodet. Alkohol och båtliv är en dålig kombination, lika dålig som bilkörning och alkohol. För att fler ska slippa sätta livet till vid sjön är det viktigt att vara försiktig med alkoholkonsumptionen. Dessutom måste fler använda flytväst.

– Många av dem som omkommer vid drunkningsolyckor har befunnit sig nära land när vädret varit lugnt, säger Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ofta kan personen i nöd inte ropa på hjälp.

– Den som håller på att drunkna får inte den luft som krävs för att kunna skrika eller påkalla hjälp. Drunkningsolyckor sker ofta tyst och utan att någon märker det.

Vid drunkningsolyckor från båt och fartyg är män i övre medelåldern överrepresenterade, de står för 92 procent av dödsfallen. Olyckorna sker framförallt sommartid och i anslutning till helger.

– Är det nu så att många män vill vara själva om att få de största fiskarna på kroken, är det klokt att använda flytväst så man även kommer hem med fångsten, råder Sylvia Rydström.

Fakta om drunkningsolyckor

• I Sverige drunknar en människa var tredje dag i en olycka.

• Män är överrepresenterade i olycksstatistiken.

• 50 procent av männen och 30 procent av kvinnorna som drunknar till följd av olycka har alkohol i blodet. För män mellan 45 och 64 år hade nästan 65 procent alkohol i blodet.

• Vid drunkningsolyckor i öppet vatten är vuxna män kraftigt överrepresenterade, då de står för 87 procent av dödsfallen.

Källa: MSB och Svenska Livräddningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om