Full krisledning i jul – personalens ledighet i fara

Läget inom omsorgerna i Linköping är allvarligt. Personalsituationen är mycket ansträngd och kommunen kan inte längre upprätthålla lagstadgad verksamhet.

Bemanningssituationen inom den kommunala vården och omsorgen är ansträngd. Svårt för personal att få ledigt, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör och Paul Håkansson, kommundirektör.

Bemanningssituationen inom den kommunala vården och omsorgen är ansträngd. Svårt för personal att få ledigt, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör och Paul Håkansson, kommundirektör.

Foto: Johnny Gustavsson/TT/Victor Bomgren

Linköping2020-12-18 06:00

Läget nu är värre än i våras, det konstaterar både kommundirektör Paul Håkansson och social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist.

– Nu är fler personer med hemtjänst smittade och det gäller också personer inom LSS, säger Linda Ljungqvist.

Torsdagens smittläge visar att 51 personer inom hemtjänst och LSS är smittade, vilket är en högre siffra än den högsta i våras.

Skälet till det är att det i dag är en mera utbredd samhällssmitta.

Inom äldreomsorgen är 29 personer smittade och smittan finns på 13 av kommunens totalt 57.

Enligt Linda Ljungqvist är smittan är olika fördelad. Vissa boenden kanske har någon eller några smittade medan andra boenden har smitta både bland brukare och personal.

Coronakommissionens rapport, som presenterades häromdagen visade på stora brister inom äldreomsorgen. Brister som kan vara en orsak till att så många äldre dog. Linda Ljungqvist har svårt att kommentera just detta, men säger att i början av pandemin fanns mycket fokus på sjukvården och inte så mycket kring kommunal verksamhet. Det kan ha påverkat.

Bemanningssituationen är just nu ansträngd. Det kan vara mycket svårt för enheterna att bevilja semestrar eller andra ledigheter under kommande röda dagar.

– Just nu jobbar enheterna stenhårt för att säkra bemanningen under jul och nyår. Vi vet att vissa utförare inte kommer att kunna bevilja några ledigheter. Det viktiga nu är att de förbereder sig så man inte hamnar i en akut situation över helgerna.

Hela förvaltningsledningen har full krisledning under helgerna.

– Vi är i en prekär situation. Vi kan inte bara stänga igen och lämna verksamheterna att klara sig själva. Vi måste stötta så mycket vi kan, där vi kan.

Just nu förbereder sig social- och omsorgsförvaltningen för kommande vaccinering. Totalt handlar det om att vaccinera cirka 2 000 personer inom äldreomsorg och hemsjukvård. 

– Våra sköterskor är vana att vaccinera eftersom det görs för säsongsinfluensa varje år. Det finns bra och upparbetade rutiner för detta. 

Varje utförare har sjuksköterskor och ska planera för att vaccinera på plats. Social- och omsorgsförvaltningen tittar också över antalet sjuksköterskor inom den kommunala organisationen för att vid behov kunna stötta utförare. 

Under torsdagen kom beskedet att Sverige ska inleda vaccinering redan i mellandagarna. Men vad det betyder för Linköpings del kan inte Linda Ljungqvist säga.

– Vi behöver ha alla planeringsförutsättningar klara tillsammans med regionen innan vi kan starta. När de är klara kan vi börja vaccinera i våra verksamheter.

Det som i dagens läge är positivt jämfört med våren är tillgången på skyddsutrustning. Den är god och det gäller för alla utförare. 

Det svåra läget i kommunen har inneburit att kommunen tvingats stänga dagliga verksamhet. Ett beslut som rör 180 av 500 omsorgstagare inom LSS. 

Ett beslut som faktiskt är ett brott mot lagen och som kommunen nu har delgivit länsstyrelsen enligt kommundirektör Paul Håkansson.  

De här personerna har fått ett myndighetsbeslut på vilka insatser de har rätt till och det betyder att vi inte fullföljer lagstadgad verksamhet och det räknas som en allvarlig påverkan i kommunen, säger han.

När det gäller besöksförbud, som är ett statligt förbud, så finns inget sådant. Istället avråder kommunen starkt från besök.

– Jag tror personligen att det ger lika stor effekt som ett förbud, säger Paul Håkansson.

Äldreomsorgen Linköping

Utöver kommunens egen organisation Leanlink så utförs äldreomsorg av tre privata utförare de är, Attendo, Vardaga och Norlandia. 

Leanlink har 41 procent av äldreomsorgen och det betyder i siffror 551 platser, Attendo har 29 procent av platserna och det innebär 391 platser. Norlandia och Vardaga har 216 platser respektive 177 platser.

Totalt finns 1 335 inom äldreomsorgen.

Servicehusen drivs av Leanlink, Bräcke diakoni och Attendo. Totalt finns 542 platser inom de sammanhållna servicehusen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!