Frösunda hotas med vite

Vårdföretaget Frösunda måste bli bättre på att informera sina anställda vid Råberga om riskerna i arbetet. Annars tvingas företaget betala 300 000 kronor i vite. Kravet kommer från Arbetsmiljöverket.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet har inte fungerat vid HVB-hemmet i Råberga, konstaterar Frösunda.

Det systematiska arbetsmiljöarbetet har inte fungerat vid HVB-hemmet i Råberga, konstaterar Frösunda.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-05-11 14:30

Arbetsmiljöproblemen på HVB-hemmet Råberga är inte nya. Det har snart gått ett år sedan skyddsombudet vände sig till Arbetsmiljöverket och begärde åtgärder på flera punkter. Myndigheten gjorde därför en inspektion och en rad brister noterades.

Resultatet blev ett vitesföreläggande. Före 30 september 2016 måste åtgärder ha vidtagits.

Den dagen svarade Frösunda att vissa krav redan uppfylls och att företaget inte motsätter sig de andra punkterna. Men bristerna hade fortfarande inte åtgärdats, noterade Arbetsmiljöverket och meddelade att ett nytt föreläggande är att vänta.

Vad är det då som brister? Jo, det handlar om de risker som de anställda på HVB-hemmet utsätts för. Arbetsmiljöverket kräver att samtliga anställda vid Råberga kontinuerligt ska få uppdateringar om de risker som finns i arbetet och hur de ska undvikas. Riskbedömningar ska göras när nya boende kommer, eller när boendes beteende eller hälsa förändras så att arbetet påverkas, eller när nya arbetsmoment inleds.

Alla arbetstagare måste känna till riskerna, påpekar Arbetsmiljöverket, och om de är allvarliga ska det finnas skriftliga instruktioner, så tydliga att även ny personal kan förstå dem.

Dessutom krävs skriftliga rutiner för hur de här riskbedömningarna ska tas fram, arbetstagarna ska få möjlighet att medverka i arbetsmiljöarbetet, en undersökning av arbetsförhållandena vid Råberga ska genomföras och planerade åtgärder ska anges i en handlingsplan.

En del av det här hävdade Frösunda återigen redan var genomfört, annat har företaget inga invändningar mot att genomföra. Skyddsombudet pekade dock på att bristerna inte var åtgärdade. Den tid personalen har för att mötas, två timmar i månaden, är för lite för att diskutera verksamhetsfrågor, arbeta systematiskt med arbetsmiljön och genomföra riskbedömningar. Täta chefsbyten omöjliggör det "nära ledarskap" som arbetsgivaren uppgett ska finnas.

I februari i år beskrev skyddsombudet igen att läget när det gäller arbetsmiljön vid Råberga var oförändrat. Cheferna efterträdde varandra och i slutet av månaden kopplades en konsult in i arbetet med att åtgärda arbetsmiljöbristerna.

I april gjorde Arbetsmiljöverket ett nytt besök. Då fanns representanter för vårdföretaget närvarande.

"Vid inspektionen tillstod de närvarande arbetsgivarrepresentanterna, i motsats till det som sagts i ert tidigare yttrande, att åtgärder ännu inte vidtagits, och att ”ett omtag” behövs på Råberga" skriver Arbetsmiljöverket som återigen konstaterar att kraven inte uppfyllts.

– Nu har vi en erfaren tillförordnad chef som kommer att stanna till hösten och den nya ordinarie börjar i mitten på juni, säger Katarina Hamnström som är operativ chef på Frösunda Sverige.

Vad betyder det att en verksamhetsansvarig chef saknas?

– Det är klart att det har betydelse i detta sammanhang, säger Katarina Hamnström. Vi har jobbat en del med att skapa rutiner, men att föra dem i hamn kräver ytterligare arbete.

Bristen på systematiskt arbetsmiljöarbete, instruktioner och rutiner har inte lett till några incidenter, säger hon.

– Vår riskbedömning har funnits på plats hela tiden, vi har en väl fungerande verksamhet. Det är det systematiska arbetet som inte har fungerat.

Men bristen på klara instruktioner borde kunna innebära risker, särskilt för orutinerad personal.

– Kunderna och medarbetarna kommer alltid i första rummet, men självklart är det viktigt att vi satsar tid på att få ordning på rutinerna.

Att kraven ännu inte uppfyllts är skäl för ett nytt föreläggande, förenat med ett vite på 300 000 kronor, menar Arbetsmiljöverket i ett nytt beslut. Senast 15 augusti ska bristerna vara åtgärdade. Dessutom läggs ytterligare ett vitesföreläggande till: om någon annan övertar verksamheten måste Frösunda, vid vite av 2 000 kronor, meddela detta.

Frösunda

Försunda Omsorg i Sverige AB ägs av av det brittiska investmentbolaget HG Capital.

Huvudkontoret finns i Solna.

Omsättningen 2015 var 2,9 miljarder kronor.

Bolaget driver vård- och omsorgsverksamhet samt skol- och utbildningsverksamhet.

I Linköping har företaget 110 anställda inom personlig assistans, individ och familj.

(Källa: Allabolag.se; Frösundas huvudkontor)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!