Frökärret töms på tusentals mörtar

Tusentals mörtar har fångats och flyttats från Frökärret, som nu nästan är helt tömt på vatten.

Lättfångat. Mycket mört fångas med ett enda drag av håven, när de är bedövade av el.

Lättfångat. Mycket mört fångas med ett enda drag av håven, när de är bedövade av el.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-11-02 16:15

Dan Häggberg och Per Saarinen vadar där vatten fortfarande finns kvar. De elfiskar mört, men de är inte ensamma om fisket. Ett 30-tal hägrar vakar över den tömda våtmarken. Här har de dukat bord med massor av lättfångat byte. Någon trana och en gammal havsörn har också setts speja på vattenspeglarna.

Ryssjor och elfiske

– Vid provfisket första dagen fångade vi ett par tusen mörtar, men fick minst lika många dagen därpå. Mängden mört är otrolig, säger Dan Häggberg, vattenvårdskonsult från Åtvidaberg.

Elfisket pågick hela förra veckan på uppdrag av kommunen. Cirka 5 000 mörtar fångades och slutresultatet den här veckan kan komma upp i det dubbla. Fiskarna släpps levande ut i Smedstadbäcken nära Halshöga och kan på sikt simma vidare ned mot nya Vallastaden.

Både mört och vattenpest har invaderat Frökärret i Tinnerö eklandskap i sådana mängder på senare år att svarthakedoppingen inte längre kan häcka här. Konkurrensen om födan har blivit för stor för denna rödlistade fågel, som också är en av Linköpings kommunala ansvarsarter.

För svarthakedoppingens skull

Kommunekolog Anders Jörneskog vill ha tillbaka det läge som gällde de första åren när Frökärret var återskapat. Då häckade flera par svarthakedoppingar både här. Liknande restaureringar av Rosenkällasjön och Edhaga våtmark för ett par år sedan har dock inte fått tillbaka några häckande svarthakedoppingar än. Tömningen av framför allt Rosenkällasjön försvårades dock av att det skedde ett olycksaligt år då hösten var ovanligt blöt och vintern sträng. Nu har arbetet med Frökärret därför börjat cirka tre veckor tidigare.

– Utifrån erfarenheterna från tömningarna av Rosenkällasjön och Edhagasjön kommer vi att kunna uppnå en bättre balans i undervattensvegetationen i Frökärret till nästa säsong. Det blir spännande att se om vi lyckas bättre med återkolonisation av svarthakedoppingen här än i de andra båda våtmarkerna, säger han.

Bara mört i Frökärret

Dan Häggberg och Per Saarinen fångar bara mört. Inga andra fiskarter finns i Frökärret och utan rovfiskar som abborre och gädda har mörten haft fritt spelrum.

Varför finns det bara mört i Frökärret?

– Det är det underliga och vi vet inte varför. Kanske fanns det mört i någon branddamm alldeles intill sedan tidigare som kunnat ta sig ut i våtmarken och föröka sig när Frökärret återskapades, säger Per Saarinen, som är ekologikonsult.

Reducerar vattenpest

Förutom flytten av all mört är förhoppningen att bottenfrysningen under vintern även ska reducera vattenpesten. En metod som prövas är även att plantera in kransslinga, en undervattensväxt som bland annat hämtas från de våtmarker som läggs igen i blivande Vallastaden.

– Vi planterar växter som förhoppningsvis ska hålla vattenpesten i schack, säger Per Saarinen.

Mört

En karpfisk, som är en av Sveriges vanligaste sötvattenfiskar.

Är blåaktig och silvertonad med vit mage, röda fenor och röda ögon.

Lever av undervattenväxter, men även av blötdjur, insektslarver och insekter.

Kan bli 25 år.

Används inte som matfisk, däremot som agn för gäddfiske och kräftbete.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om