Fristadsförfattaren på ingång

Efter lång väntan är nu Linköpings första fristadsförfattare utsedd och på väg. I kväll hålls ett panelsamtal för att förbereda Linköpingsborna.

Maria Fagerberg.

Maria Fagerberg.

Foto: Mikael Strand

Linköping2015-12-08 10:03

Efter fyra års väntan klubbade Linköpings kommun i våras igenom att staden ska bli författarfristad, och nu – ett drygt halvår senare – verkar administrationskvarnarna nästan ha malt färdigt. En författare är utsedd och har lämnat in sina handlingar på svenska konsulatet i det land hen befinner sig i.

– Migrationsverket är inkopplat också. Nu handlar det om handläggningstiden. En del går det väldigt fort för, och för en del tar det två månader, säger Annika Ekström Stockman, projektledare för författarfristad.

Hon tror och hoppas att författaren, som också är journalist och översättare, kan vara på plats i Linköping i början på nästa år. Så mycket mer vill hon inte berätta innan hon vet säkert att personen är på plats, för att inte riskera säkerheten. Hon vill inte ens säga vilket land hen kommer från.

– Personen finns på en annan plats, kan jag säga. Men det är så känsligt, och det finns personer som är illvilliga och kan använda informationen negativt.

Kan du säga något om vilka omständigheter hen lever under?

– Under väldigt knappa omständigheter. Det är en person som har varit på flykt i många år. Men jag tror att det blir väldigt bra. Vi har haft ganska intensiv mejlkontakt.

Processen har varit lång. Kommunen har ett avtal med nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network), som i samarbete med internationella författarföreningen PEN träffar en mängd författare som ansöker om att få en fristad. Bland alla dessa gäller det sedan att få fram en person som passar just för Linköping.

– När vi fått alla politiska beslut klara, inte minst meddelande om att bostaden var klar, vilket var en kärv sak, så gick det ganska snabbt. ICORN gav oss sex olika författare, och vi hade ett samråd där vi var helt eniga om den person vi valde, säger Annika Ekström Stockman.

Nu har hon och författaren mejlväxlat i en och en halv månad.

– Personen är mycket glad och tacksam, verkligen, och har skickat flera saker som visar att det känns väldigt bra i personens liv att veta om det här.

Som ett första steg för att få igång Linköping som författarfristad hålls i kväll ett estradsamtal där Elnaz Baghlanian från Svenska PEN och Maria Fagerberg, regionombud för Sveriges författarförbund i Östergötland berättar om författarfristaden som idé. Två till samtal är planerade. Det första, där Norrköpings fristadsförfattare – iranske Babak – berättar om sina upplevelser, äger rum kring månadsskiftet februari-januari. I mars eller senast april ska Linköpings fristadsförfattare hålla sitt estradsamtal.

Författarfristad

En författare/konstnär som hotas eller förföljs på grund av sitt arbete bjuds in av en svensk kommun eller region.

Personen får en fristad under två år för att kunna fortsätta sitt arbete i trygghet. Kommunen eller regionen står för försörjningen. Sverige har just nu femton fristäder.

I kväll hålls ett estradsamtal i Bokhallen på stadsbiblioteket där Elnaz Baghlanian från svenska PEN och Maria Fagerberg från Sveriges författarförbund i Östergötland medverkar.

Nätverket ICORN verkar över hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!