Maria Todea, rektor för Björkö friskola:
Vad är den viktigaste valfrågan allmänt?
– Skolan är en av de högst prioriterade politiska frågorna. Det blåser från vänster till höger och vice versa med många idéer kring förändringsbehov. Vilka beslut politiker tar gällande skolfrågor är avgörande för samhällets framtida utveckling och välfärd. I förskolan, skolan och fritidshemmet formas grunden till framtidens demokrati. Det som behövs framgent är ökat fokus på initiativ grundade i forskning. Forskning och beprövad erfarenhet ska vara ledstjärna i skolutvecklingsfrågor.
Vad är den viktigaste valfrågan i Linköping?
-– Jag förväntar mig att större satsningar prioriteras inom följande områden: utökad likvärdig skolpeng för både kommunala skolor och friskolor, bättre villkor och löneökning för personal i förskola, skolväsendet och barnomsorg samt bättre samverkan över förvaltningsgränser för elevernas bästa. Utöver detta behövs också en skarp förändring av utbildningspolitiskt baserad fokus från enbart tester, betygsättning med mätning av intellektuella färdigheter till prioritering av koncepten “Hela människan i utveckling”. Den uppväxande människan behöver näring inte bara för intellektuella färdigheter (IQ) utan även för vidareutveckling av emotionella (EQ) och sociala färdigheter/intelligenser (SQ).
Vad gör Linköping bra?
– Jag vill lyfta en del av Björkö friskolas positiva erfarenheter i samverkan med kommunen på följande område: skolskjuts, skolsociala team, deltagandet i projektet “Bästa världen” samt samverkan med gymnasiemottagningsenheten, konsultativa stödet och elevhälsan i kommunen. Sist men inte minst den positiva samverkan med politiker och tjänstemän gällande cykelvägen från Berg till Olstorps motionscentrum.
Vad gör Linköping dåligt?
– Fria och rättvisa skolval är centralt i ett demokratiskt samhälle. Elever borde i stigande ålder ges möjlighet att träna förmågan att göra val och få inflytande till beslut gällande sin egen utveckling Alla elever i kommunen ska få likvärdiga villkor gällande skolvalet. I ett demokratiskt samhälle ska inte postnummer, föräldrarnas bakgrund eller huruvida skolan drivs i offentligt eller egen regi, vara avgörande. Här finns ett stor förändringsbehov! Det är ett omöjligt uppdrag för utbildningskontoret att hantera det fria skolvalet med krav att på samma gång lösa ett integrationsproblem som är större än utbildningsfrågor. Segregation är en komplex politisk fråga och innefattar även bostadspolitiska frågor. Fria Skolvalet ska inte användas som verktyg för att lösa negativa effekter av en bostadspolitik som skapar segregation.