Fridlysta vattensalamandrar flyttas till nya dammar

Hittills har omkring 2 000 fridlysta vattensalamandrar flyttats till nya dammar för Vallastadens skull.

Gynnar biologisk mångfald. Ett tiotal salamanderdammar har skapats i kanten av södra Vallaskogen som ersättning för dem som läggs igen vid Campushallen och brandstationen.

Gynnar biologisk mångfald. Ett tiotal salamanderdammar har skapats i kanten av södra Vallaskogen som ersättning för dem som läggs igen vid Campushallen och brandstationen.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-10-01 20:06

Länsstyrelsen har gett dispens för flyttprojektet, trots att större vattensalamandern är en Natura 2 000-art som EU ger ett extra skydd. Svenska artskyddsförordningens fridlysningskrav är därför hårdare för den här arten än andra. Det innebär att större vattensalamanderns fortplantningsvatten, landmiljöer och spridningsvägar ska vara fredade från exploatering. Länsstyrelsen har ändå godtagit kommunens skäl för flytten – att det är ett "stort allmänintresse för hela östgötaregionen att staden och universitetet byggs samman för att behålla sin attraktivitet för forskare och studenter även i framtiden".

Nya dammar ersätter

Ett dammsystem nära Campushallen och en mindre damm vid brandstationen kommer att läggas igen när Vallastaden byggs upp inför Bo17. Enligt dispensen måste varje damm som försvinner kompenseras med minst två nya och den sammanlagda ytan vara minst 1,5 gånger större. Ett tiotal nya vattenmiljöer finns nu på en åker och grusplan nedanför skogsbrynet vid södra delen av Vallaskogen. De ska fungera som reproduktionsdammar och kombineras med miljöer på land för födösök, vila och övervintring.

Skydd mot exploatering

För att vattensalamandrarna ska ha en chans att överleva på lång sikt när staden fortsätter att växa är det, enligt länsstyrelsens beslut, nödvändigt att ge dem en fristad i form av ett områdesskydd. Det finns beslut på att även södra delen av Vallaskogen ska bli naturreservat även om kommunen ännu inte genomfört det.

Hur mycket mark måste fredas från exploatering för att arten ska klara sig?

– Vattensalamandrarna vill ha öppna naturmiljöer och halvöppen skog med stenar, ris och död ved där de kan gömma sig på land. Områdesskyddet behöver omfatta ett par hundra meter upp från dammarna. Det nya området verkar vara bättre än miljön vid de dammar de flyttats från så på längre sikt kan det här till och med bli bättre för dem, säger Olle Jonsson, handläggare på länsstyrelsen.

"En chansning"

Vattenbiologen Peter Gustafsson har kommunens uppdrag att skapa de nya dammarna. Hittills har han fångat och flyttat 2 000 exemplar, både vuxna och på larvstadiet.

Kommer de att klara flytten och föröka sig?

– Det borde fungera, men jag har tydligt sagt till kommunen att flytten av salamandrarna är en chansning. Få försök med varierat resultat har gjorts tidigare i landet. Där det inte lyckats har salamandrarna vänt tillbaka till sina tidigare miljöer och dukat under. För att förhindra det här har vi byggt barriärer som förhoppningsvis håller dem kvar tills de vant sig vid sitt nya område, säger Peter Gustafsson.

Dammarna kommer att gynna en biologisk mångfald med även andra sällsynta arter. Bland annat har några exemplar av spetsnate flyttats hit, en hotad vattenväxt som Linköping tagit på sig ett särskilt ansvar för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om