Fredsläger för unga

Det blev ett tårfyllt avsked för barnen som deltagit på CISVs internationella läger. I fyra veckor har 39 stycken 11-åringar från hela världen levt med och lärt av varandra i syfte att förstå olika kulturer och världen lite bättre.

Världsläger. Det blev ett stort avsked för ungdomarna med många blandade känslor.

Världsläger. Det blev ett stort avsked för ungdomarna med många blandade känslor.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2016-07-28 18:06

Organisationen CISV finns i hela världen, på 200 olika platser för att vara exakt. Mölndal, München och Mexico City är bara några av dem och i sommar har de arrangerat ett läger där barn från hela världen samlats.

– Det är 39 barn här. De har varit utspridda och bott två och två hos olika familjer under två helger, så det har varit ett stort arrangemang här i Östergötland, berättar Martina Berglund som är en av alla värdföräldrar i gruppen.

I varje deltagargrupp finns en ledare, två flickor och två pojkar som rest tillsammans från sitt land. I år kommer deltagarna från Brasilien, Mexiko, Colombia, Italien, Indien, Tyskland och Danmark för att nämna några stycken. På lägret finns bland annat sex ungdomsledare och ett pedagogiskt team.

Syftet är att skapa en fredligare värld, ett steg i taget. Barnen bor och deltar i en rad olika aktiviteter på Ljungsbroskolan för att lära sig se världen ur ett bredare perspektiv och få en ökad förståelse för andra kulturer än sin egen.

Elin Abrahamsson är Camp Director på lägret. Hon berättar att övningarna går ut på allt ifrån att lära sig varandras namn till simuleringsaktiviteter.

– En övning går till exempel ut på att barnen vaknar som rika eller fattiga på morgonen. De vet inte själva om det, utan märker det under tiden då vissa kanske får annan mat och får sitta på golvet och äta, säger hon.

Övningarna är som rollspel, där alla har varsin roll att agera.

– I en annan aktivitet får barnen olika pass som är rankade i olika nivåer. De bättre passen är till exempel Kanada och Finland, och de sämre kan vara Nigeria. Barnen är i grupper och agerar en familj som vill komma in i ett land. Vi ledare spelar kontrollanter och låter bara vissa komma in och ibland kanske bara delar av familjen.

Efter övningarna samlas alla för att reflektera och diskutera vad de känt och upplevt.

– Vi följer upp alla övningar och ställer frågor. Det är viktigt att se att barnen kan applicera övningarna. De får reflektera och lära sig hur man behandlar andra människor och kanske tänka på hur det är i sitt eget land. Sedan tar de med sig det ut i det verkliga livet och sprider det de lärt sig vidare, och det är målet med övningarna, förklarar Elin.

Ett steg ut i livet

Men hur känns det att låta sin 11-åring åka ut i världen på egen hand? Anette Franzén är också en värdförälder och har länge varit aktiv i CISV. När hennes dotter ville åka på läger i Mississippi i USA var det inte en självklarhet från början att hon skulle åka.

– Hennes pappa var inte övertygad först och många i vår omgivning ställde sig frågande till att vi skulle låta henne åka själv. Och visst är det speciellt att ha sitt barn på andra sidan Atlanten. Men det är en lång förberedande process innan, förklarar Anette.

Innan resan träffas föräldrar, ledare och barn flera gånger för att förbereda sig.

– Det är ordning och reda. Och det blir många formulär och träffar innan, så man känner trygg, fyller Martina i.

Under träffarna förbereder barnen tillsammans med ledaren också en uppvisning som de visar för resten av deltagarna under lägret.

– Vi bjöd på tacos och hade gjort en dans. Sedan hade vi också en pinata, berättar Natalia från Mexiko.

Hon och hennes tre reskamrater åker hem imorgon tillsammans med gruppens ledare. Och de har lärt sig mycket under de fyra veckorna.

– Hej! 1, 2, 3, 4… 10! Tack, säger Diego stolt när han berättar att han lärt sig lite svenska.

Trots att de varit hemifrån så länge har han inte haft någon hemlängtan.

– Vi är som en familj här.

Lägret avslutades med en stor galamiddag på tisdagen med en trerättersmiddag.

– Sista kvällen på Ljungsbroskolan hade de en ceremoni där de tände ljus och berättade för varandra om hur tiden hade varit. De skaffar verkligen vänner för livet, säger Anette och ögonen blir lite tårfyllda när hon tänker på tiden de haft tillsammans.

På torsdagen var det dags för deltagarna att bege sig hemåt igen. Och det blev många tårar när barnen och ledarna sade ”hejdå och på återseende” till varandra under en enorm kramcirkel.

CISV

CISV är en politiskt och religiöst obunden organisation som startades 1951 i USA.

Varje år hålls olika läger och program runtom i världen i syfte att skapa en fredligare värld.

Organisationen har genomfört runt 7 000 internationella läger.

Lägret Village är ett internationellt program för 11-åringar från 10-12 olika länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!