– Jag kommer att försöka förändra mitt resesätt. Jag bor på landet, och måste ta bilen. Men jag tänker försöka att ställa den någon annanstans och ta buss eller cykel sista biten, säger patientkoordinatorn Camilla Falk, en av dem som reagerat på den nya parkeringstaxan.
Förändringen har gjort att hon nu umgås med tanken på att byta jobb.
– Jag vet att det finns flera som har bytt jobb. Jag är en av dem som funderar på det. Jag trivs med jobbet, med mina chefer och mina arbetskamrater. Men det är jobbigt att behöva betala så mycket för att parkera – och då inte ens veta om det finns någon p-plats när jag kommer till jobbet, säger Camilla Falk.
Bakgrunden är skatteregler som infördes för drygt tio år sedan. De har efter hand implementerats av allt fler arbetsgivare. Grunden är att fri parkering på arbetsplatsen kan förmånsbeskattas, och värderas enligt en bedömning av marknadsvärdet. När Regionen utredde vad en parkeringsruta på US personalparkering är värd kom man fram till 550 kronor i månaden. Därmed räknar man med att få in mellan tre och fem miljoner kronor per år. Pengar som ska återinvesteras i friskvård till personalen.
– Gratis parkering är inte möjligt på grund av skattereglerna. Vi tror också att avgifterna kommer att lösa en del av parkeringsproblemen. Att folk kommer att samåka mer, eller att fler som bor inne i Linköping väljer cykel och buss, säger Åsa Hedin-Karlsson, ekonomidirektör.
Undersköterskan Jenny Siede startade en Facebook-grupp mot den höjda avgiften.
– Ryktet går att folk vill säga upp sig. Men jag vet inga sådana fall. Jag tycker mest att de är synd att inte ledningen har kunnat kommunicera det här bättre. Och jag har ansökt om att gå ur Kommunalfacket, dels för att kompensera avgiften, dels för att jag inte tycker att vi har fått hjälp i den här frågan.
Ragnhild Karlsson på Vårdförbundet känner igen medlemmarnas oro. Hon understryker dock att hon förstår att Regionen måste följa reglerna.
– Men vi tycker att ledningen har varit kallsinnig mot våra medlemmar. Man har tänkt att om en slutar så står det tusen åter. Så är det inte. P-avgiften betyder något för dem. Många har redan låga löner. Arbetsmiljön inom sjukvården är redan pressad. Risken är att de söker andra jobb. Vi har sjukskötersebrist. Samtidigt är sjuksköterskor attraktiva på andra arbetsplatser. Vana vid att fatta snabba beslut, vana vid arbetsledning, säger Ragnhild Karlsson.
HR-direktören (personalfrågor), Cilla Jonsson, säger så här:
– Jag förstår att många är upprörda. Det här handlar bara om att vi måste följa Skatteverkets regler. Det är jätteolyckligt om man väljer att säga upp sig. Men det är ett fritt val man gör. Det är många andra som måste betala för att parkera på jobbet. Vi kommer nogsamt att följa upp den här förändringen, säger Cilla Jonsson.