Traditionell collografi innebär en grafisk tryckmetod där man ristar och etsar in mönster i kopparplåt. Sedan 50-talet har man experimenterat fram nya metoder och idag är det vanligare att använda sig av vanlig kartong som plåt. Idag kan det kallas för papptryck, limtryck eller kartongtryck.
– Det är både billigare och miljövänligare att använda sig av kartong, säger Agneta Östlund konstnär som håller i kursen.
Agneta Östlund är från Linköping, men bor sedan flera år i Norrköping. Hon har arbetat med collografi sedan 80-talet och har flera uställningar bakom sig. Hennes collografiska verk går bland annat att hitta på Brooklyn Art Library Permanent Collection i New York.
– Jag fastnade först för den traditionella grafiken, men jag blev sjuk av den giftiga färgen. Jag blev både illamående och snurrig så jag började leta efter nya tekniker. Det var så jag hittade collografin. I dag jobbar jag nästan bara med vattenlösliga färger och sojabaserade tryckfärger, säger Agneta Östlund.
Susanne Mattsson Vahlkvist är inredningsdesigner som fattat intresse för collografin. Hon har ägnat sig åt konstformen sedan två år tillbaka och skriver nu en bok om den.
– Det är det roligaste som finns. Det finns inga rätt eller fel. Det finns bara oändliga möjligheter att skapa. Det mest spännande är att du tror du vet hur bilden kommer bli, men det blir alltid helt annorlunda när den är klar, säger Susanne Mattsson Vahlkvist.