Från Linghem till vinet i Kanada

Livets nycker för oss ibland till helt oförutsedda situationer. Rickard Brånby, från Linghem, driver sedan åtta år en vinodling i Kanada.

I år producerar gården runt 100 000 flaskor.

I år producerar gården runt 100 000 flaskor.

Foto: Foto: Jill Brånby

LINKÖPING2016-02-21 16:00

– Ja, vem hade kunnat ana det, jag visste ingenting om vin tidigare, säger Rickard, som just nu är i Sverige för att hitta agenturer för sitt vin från gården Sperlingvineyards i British Columbia, vid Lake Okanagan, i Kanada.

Ville iväg

Rickard växte upp på Reva gård utanför Linghem, gick på Himnaskolan, Linghemsskolan och sedan på Katedral. Under gymnasiet gjorde han något som kom att påverka hela hans liv.

– Jag var utbytesstudent i Holland ett år. Tiden där formade mig och jag kände att jag ville bo någon annanstans än i Sverige i framtiden.

Under ett år pluggade han engelska i Australien och efter åtta år på Stadium i Linköping började han på ett företag i Helsingborg, med filial i Toronto. Efter fem år i Helsingborg flyttade han till Kanada och filialen.

Blev förälskad

I Niagara, dit han kom, finns runt 180 vingårdar, så självklart besökte han en av dem.

– Jag blev förälskad i Jill som stod bakom disken. Åtta månader senare köpte vi ett hus och ett år efter första träffen gifte vi oss. Så småningom flyttade vi till British Colombia-provinsen där Jills moster driver Sperlingvineyards. Hon har varit vinodlare i 30 år. Jag blev intresserad och när gården 2008 gick från konventionell till ekologisk odling anställdes jag som manager.

Gården har funnits i Jills familjs ägo sedan 1850 och den första vinrankan planterades 1925.

Skönt liv

– Jag stortrivs. Vi har tre barn, jobbet är fritt och jag är delaktig i alla moment, får vara utomhus med mina hundar hela dagarna. Bara en timme bort har vi världens bästa skidåkning, med just nu sju meter snö, varav tre meter är packad snöbas. Snön är puderlätt där borta, inte tung som här.

I Sverige finns det mycket få kanadensiska viner. Det är huvudanledningen till Rickards besök, även om han självklart passar på att träffa släkt och vänner också. Sista han var hemma var för åtta år sedan.

– För Sverige är Kanada synonymt med hockey och öl, trots att vi är den störst växande vinregionen i världen just nu. Bara vår egen gård är på 45 tunnland och vi kommer att producera nära 100 000 flaskor i år. För mig är det ett mysterium att inte världens största importör av alkohol, Systembolaget, har upptäckt oss.

Som en pionjär

Rickards mål är att få igång en export och att hans viner finns att få tag i i Sverige till sommaren.

– Jag känner mig som en pionjär i mitt eget hemland. Jag har haft kontakt med Systembolaget, liksom med Lena Norin och Peter Lannesand, båda Linköpingsbor med stor vinkunskap. De tyckte mycket om vad de fick smaka av mig.

Sverigebesöket har gett mersmak.

– Nästa år hoppas jag kunna ta hit min familj, så att de får se var jag kommer ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om