Corren träffar Martin Falebrand på Linköping city Airport bara en dryg timme före avresan till Filippinerna. Han och två kolleger åker dit som volontärer inom det humanitära programmet Ericsson Response.
Vid en katastrof bygger anställda från Ericsson tillfälliga kommunikationslösningar för FN:s hjälporganisationer och andra humanitära organisationer.
– Vi landar på tisdag kväll svensk tid. FN:s olika partners samlas i huvudstaden Manilla, för att planera exakt vart vi ska åka. Sen ska vi sätta upp WiFi-nät som gör att hjälparbetarna kan samordna sitt arbete och bättre nå ut till behövande, säger Martin Falebrand.
Initiativ från anställdaFörra året var han på ett liknande uppdrag i Sydsudan. Ericsson Response har omkring 150 volontärer och startades för tretton år sedan, efter att anställda själva uttryckt en vilja att få bidra med sina kunskaper vid hjälpinsatser.
De får ingen extra ersättning för detta utöver sin vanliga lön.
– Jag har jobbat på Ericsson i 15 år, det känns väldigt skönt att kunna använda min kompetens till något viktigt, som faktiskt kan göra skillnad för många människor, säger Martin Falebrand.
Stor omställningDet är ännu inte bestämt hur länge han och kollegerna kommer att vara på plats i Filippinerna. Det beror på hur snabbt de får komma in i katastrofområdet.
– Vi kan behöva vänta på helikoptrar eller att de ska få ordning på vägarna. Men målet är att komma in så fort som möjligt.
Normalt sett är Ericsson Response på plats i fyra till sex månader. Men en enskild volontär är sällan ute i fält längre än en månad innan avlösning.
– Det är en stor omställning att komma till en plats där det inte finns någon som helst infrastruktur, där det inte finns tillgång till vatten eller mat. Vi har med oss mat och utrustning för att kunna rena vatten, säger Martin Falebrand.