"Framstår som rena rama idiotin"

Utbyggnaden av bredband går med rasande fart i Linköping just nu. Spår fräses upp i gatorna och lite senare grävs de upp. Varför kan inte operatörerna samarbeta mer är det många som undrar.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-11-10 08:00

I Ramshäll kommer ett 80-tal fastigheter snart anslutas till Utsikt bredbands fibernät. Senare i höst är det Telias tur att dra bredband i samma område. Henrik Harder följer intresserat med när en maskin drar upp ett smalt spår i gatan och samtidigt lägger ner kabel för bredbandsfiber. Men inte till Harders hus.

– Jag valde Telia i stället som har en bättre helhetslösning. Prismässigt är det väl inte så stor skillnad men jag behöver inte gräva själv på gården.

Jobbet går snabbt undan. Tack vare den nya tekniken att fräsa upp ett smalt spår i asfalten, som Utsikt är pionjärer med, kan man lägga ner 600–800 meter kabel om dagen. När arbetet är klart är ett smalt svart sträck det enda som syns på gatan.

Senare i höst är det Telias tur att dra bredband till andra fastigheter i samma villakvarter. Då utförs arbetet med den traditionella metoden att gräva upp gatan, även om också Telia använder sig av spårfräsning ibland.

– Det är en självklarhet att koordinera alla grävjobb med kommunen för att minimera dubbeljobb. Men alltid lyckas det inte. Telia använder befintlig infrastruktur, till exempel rör med gammal kopparkabel. Sen kan det vara så att våra rör ligger på ena sidan gatan och en aktör vill gräva på andra sidan. Eller att vi behöver göra bara några hål medan den andra måste gräva upp gatan, säger Henrik Forssell, försäljningschef på Telia fiber.

Även Utsikt bredband samarbetar gärna med andra bolag, när det går, säger vd Jörgen Svärd.

Driftsingenjör Bo Samuelsson på kommunens miljö- och samhällsbyggnadsavdelning är av helt annan åsikt.

– Företagen vill inte alls samarbeta. Vi försöker förmå dem att lägga kablar i samma schakt men det är omöjligt. Inte ens i nyanläggningsskeden har vi lyckats få dem att lägga i samma rör. Någon vettig motivering har jag inte hört.

Enligt Samuelsson har kommunen inte velat tvinga fram ett samarbete eftersom det skulle kunna tolkas som "konkurrensbegränsande åtgärder."

– Jag förstår att det i gemene mans ögon framstår som rena rama idiotin, säger han.

För att undvika att flera operatörer på kort tid gräver flera gånger i samma gator har Linköpings kommun föreslagit att regeringen utreder om kommunerna skulle kunna ges i uppdrag och rätten att tilldela operatörer plats i befintlig infrastruktur, oavsett vilken operatör som äger den.

I praktiken skulle det innebära att kommunerna tillåter att flera operatörer blåser fiber i en kabel, inte bara den operatör som grävt ner kabeln.

– Det är kontroversiellt men definitivt värt att utreda, säger Fredrik Eriksson, IT-strateg i Linköpings kommun.

Gunilla Glasare, direktör vid avdelningen Tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att det offentliga, stat eller kommun, skulle äga fibern.

– Om kommunen äger fibern, då blir konkurrenssituationen på fibermarknaden bättre. Företagen använder infrastrukturen på likvärdiga villkor och får konkurrera fritt om att erbjuda bästa möjliga bredbandstjänster, till lägsta möjliga pris. Så fungerar det till exempel i huvudsak med våra vägnät och elnät. De offentliga äger dem och företagen använder dem.

Spårfräsning för bredband

En radar kontrollerar vad som finns under gatans beläggning.

En maskin drar upp ett spår som är 24 mm brett och 32 cm djupt, klingan går igenom asfalt, sten och berg.

Samtidigt som spåret dras upp fälls kabel ner i marken och skåran fylls med sand.

Maskinen klarar 600 och 800 meter per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!