Framgångsrika Linköpingsföretaget "dog" under pandemin

Vissheim var på mångas läppar efter starten 2016. Sen kom pandemin och knockade verksamheten. "Vi hade ingen chans att klara oss", säger en av grundarna, Erik Söderby.

Två av grundarna till Vissheim, paret Erik Söderby och Josefin Persson. Bilden togs före det att pandemin bröt ut, när företaget såg ut att gå en ljus framtid till mötes.

Två av grundarna till Vissheim, paret Erik Söderby och Josefin Persson. Bilden togs före det att pandemin bröt ut, när företaget såg ut att gå en ljus framtid till mötes.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2021-02-12 18:00

Året var 2016 när sagan om det prisade startup-företaget Vissheim började ta form.

Erik Söderbys sambo, Josefin Persson befann sig på resande fot i Kina, och Erik hade fått i uppgift att hålla liv i alla plantor i bostaden genom att vattna dem med jämna mellanrum.

Uppdraget genomfördes dock inte med någon större noggrannhet utan när Josefin återvände till Linköping var varenda planta död.

Där och då födde paret affärsidén med självbevattnande växtmöbler för företag och privatpersoner - ett steg som ledde till starten av Vissheim.

Våren 2017 sköt det fart riktigt ordentligt vilket resulterade i att grundarna, Erik Söderby, Josefin Persson och Tobias Hultqvist, riktade ett ökat fokus mot restauranger, hotell och konferensanläggningar.

I slutet av januari 2019 publicerade vi en större intervju med paret Söderby och Persson där de förklarade att de såg en ljus framtid för sitt bolag.

Drygt ett år senare började marken under dem att gunga rejält.

– Vi var med på en mässa i Stockholm i februari 2020. Då var det bra drag i verksamheten med flera nya kunder som var på väg in. Det fanns också en plan att rulla igång en etablering utomlands, säger Söderby.

En månad senare befann sig Vissheim i utförsbacken.

– Vårt kundsegment bestod till stora delar av hotell och restauranger och när dessa branscher störtdök följde vi med av bara farten.

Kräftgången fortsatte under resten av 2020 och i februari i år togs beslutet att avveckla företaget.

– Vi hade nått vägs ände. Det fanns inget annat att göra. Men vi är inte bittra på något sätt, utan snarare tvärtom. Glada och stolta över vad vi lyckades åstadkomma. Vi har samlat på oss massor med kunskap som vi kommer att ha nytta av i framtiden, säger Josefin som nu utgår från Stockholm dit hon flyttat med Erik.

Det är i huvudstaden som paret planerar för den närmaste framtiden.

– Vi är båda entreprenörer och älskar att driva företag. Vi håller på att slipa på en nya idé, men den måste få växa fram långsamt. Det här året kommer vi att arbeta som frilansande konsulter, säger Erik.

Anders Björck, företagare och investerare och grundare av Startup bar och den digitala plattformen Startup east, var syfte är att stärka företagandet i regionen, känner till den resa som Vissheim har gjort.

– Jag har följt dem och förstått att de haft det kämpigt det senaste året. Beslutet att avveckla måste har varit extra svårt med tanke på allt jobb som ägarna lagt ned. Ett avslut av något som man har trott på är alltid smärtsamt, men kan också vara starten till något nytt.

Björck målar samtidigt upp en tvåsidig bild av coronaviruset och dess följder:

– Hotell, restauranger, kaféer och liknande där det förekommer fysiska möten har haft det extremt tungt medan aktörer som rör sig i den digitala världen säkerligen har upplevt ett lyft. 

– Hit kan förmodligen också heminredning och byggsektorn räknas. Folk vistas mer hemma än tidigare och vill snygga till eller bygga nytt för att öka känslan av trivsel.

Hur länge pandemin kommer att hålla ett fast grepp om Sverige och omvärlden är omöjligt att sia om, menar Anders Björck, som dock ser de närmaste månaderna som fortsatt svarta.

– Än är det inte över. Varken för traditionella företag eller för Startup-företag. Tyvärr kommer vi att tvingas se fler duka under.

Vissheim vann Skapapriset i Östergötland 2018. Från vänster, Erik Söderby, Josefin Persson och Tobias Hultqvist.
Vissheim vann Skapapriset i Östergötland 2018. Från vänster, Erik Söderby, Josefin Persson och Tobias Hultqvist.
Startup

En startup definieras bäst genom att förklara processen med hur ett bolag jobbar. I en startup försöker entreprenörerna hitta en skalbar och repeterbar affärsmodell och fortsätter att utveckla den snarare än att ha en fast modell, som är fallet för många andra företag.

Startups kan hittas i alla typer av branscher, men i dag används ordet startup mer för att beskriva innovativa och skalbara företag inom branscherna för teknik och digitalisering.

Källa: verksamt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!