FP vill införa omsorgsgaranti för äldre

Äldre bör få kompensation vid bristande omsorg. Folkpartiet kräver nu att Linköpings kommun inför en omsorgsgaranti för äldreomsorgen. Den ska gälla när brister upptäcks och viten utdömts.

STOCKHOLM 20100914 : 
En äldre man sitter i en rullstol i en korridor på Brommagårdens vård- och omsorgsboende i Bromma 
Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170

STOCKHOLM 20100914 : En äldre man sitter i en rullstol i en korridor på Brommagårdens vård- och omsorgsboende i Bromma Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170

Foto: JESSICA GOW / TT

Linköping2014-08-21 20:14

Daniel Andersson, kandidat till fullmäktige, menar att man främst bör diskutera hur stor kompensation som ska utgå då det i första hand är vårdtagarna som drabbas och inte kommunen.

Omsorgsgarantin ska tydligt visa vilken kvalitet den enskilde har rätt till. Om kommunen inte lever upp till garantin ska kompensation utfalla, menar FP.

Enligt Andersson har kommunen skärpt sin kvalitetsuppföljning och kommunen har vid flera tillfällen krävt utförare på viten, pengar som hamnar hos kommunen. Men någon sådan kompensation finns inte i dagsläget för dem som drabbas.

– Det viktigaste är såklart att eventuella brister omedelbart rättas till. Men därefter måste den drabbade få upprättelse, både i form av en ursäkt och genom ekonomisk kompensation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!