Fotograferna fick årets bok

Östergötlands museums årsbok tillägnas i år fotograferna. Tekniken var ny runt 1840. Då hade bilderna en exponeringstid på upp till en halvtimme. Den nya boken "Fotografer i Östergötland" sträcker sig fram till våra dagar.

Fem av de femton författarna berättade om sina kapitel när boken presenterades. Från vänster Björn Axel Johansson, Eva Dahlman, Ingrid Sommar, Rolf Olson och Åsa Christoffersson.

Fem av de femton författarna berättade om sina kapitel när boken presenterades. Från vänster Björn Axel Johansson, Eva Dahlman, Ingrid Sommar, Rolf Olson och Åsa Christoffersson.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2013-11-29 19:41

Fotokonsten kom till Sverige och Östergötland på 1840-talet. Eftersom yrket var nytt och saknade regleringar fanns snart många kvinnliga fotografer.

Flera av dem finns med i boken, bland annat Maria Tesch (1850-1936), som öppnade porträttateljé i Linköping 1873. Efter hennes död donerades en stor del av hennes bilder till museet. Det finns drygt 11 400 porträtt i samlingarna – och de innehåller även namnen på de avbildade.

Även Åtvidabergs första fotograf tillägnas ett kapitel. Hon hette Augusta Zetterling.

Att det blev just fotografer i årets bok beror på att museet hela året haft foto som tema. Mycket av materialet har hittats i de omfattande magasinen som museet har.

Men det finns också kapitel i boken som nu levande människor kan relatera till. Fotografen Inger Gustafsson finns med. Hon satt i publiken när boken presenterades på museet under fredagen. I över 50 år har hon tagit porträtt åt Linköpingsborna, många av dem i Östgöta-bild studio som låg på Ågatan.

Före detta Corren-fotograferna Göran Billeson och Bernt-Ola Falck finns också med. Bland Göran Billesons bilder borde många Corren-läsare minnas snöstormen den 17 november 1995. Då tog han bilden på en stadsbuss som tio personer försöker putta uppför Storgatan.

Bernt-Ola Falck, som avled i cancer endast 44 år gammal, blir ihågkommen både som pressfotograf och för sina svartvita porträtt av människor.

Boken "Fotografer i Östergötland" med undertiteln "Från daguerreotypi till digitalt" har skrivits av 15 författare som var och en bidragit med ett eller flera kapitel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!