Fotokonsten kom till Sverige och Östergötland på 1840-talet. Eftersom yrket var nytt och saknade regleringar fanns snart många kvinnliga fotografer.
Flera av dem finns med i boken, bland annat Maria Tesch (1850-1936), som öppnade porträttateljé i Linköping 1873. Efter hennes död donerades en stor del av hennes bilder till museet. Det finns drygt 11 400 porträtt i samlingarna – och de innehåller även namnen på de avbildade.
Även Åtvidabergs första fotograf tillägnas ett kapitel. Hon hette Augusta Zetterling.
Att det blev just fotografer i årets bok beror på att museet hela året haft foto som tema. Mycket av materialet har hittats i de omfattande magasinen som museet har.
Men det finns också kapitel i boken som nu levande människor kan relatera till. Fotografen Inger Gustafsson finns med. Hon satt i publiken när boken presenterades på museet under fredagen. I över 50 år har hon tagit porträtt åt Linköpingsborna, många av dem i Östgöta-bild studio som låg på Ågatan.
Före detta Corren-fotograferna Göran Billeson och Bernt-Ola Falck finns också med. Bland Göran Billesons bilder borde många Corren-läsare minnas snöstormen den 17 november 1995. Då tog han bilden på en stadsbuss som tio personer försöker putta uppför Storgatan.
Bernt-Ola Falck, som avled i cancer endast 44 år gammal, blir ihågkommen både som pressfotograf och för sina svartvita porträtt av människor.
Boken "Fotografer i Östergötland" med undertiteln "Från daguerreotypi till digitalt" har skrivits av 15 författare som var och en bidragit med ett eller flera kapitel.